Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Že tako na škrgah, zdaj pa še to

Na trenutke se zazdi, da so uspehi športnikov edino, česar se kot družba lahko veselimo.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Leto 2012 je skupina Slovenske železnice končala z občutno boljšimi rezultati kot leto prej, lani so realizirali za dobrih deset odstotkov prihodkov več kot leta 2012, poslovali so z dobičkom, celo število prepeljanih v potniškem prometu se po malem povečuje. Če ne bi šlo v prvi vrsti za privlačne številke v tekočem poslovanju – sicer pa železnice že leta tako ali drugače “rešuje” država, kakega prepeljanega potnika več na vlak pa “porine” ta ali ona subvencija –, bi lahko rekli, da se jim godi huda krivica.

Država

A žal ne moremo zgolj zamahniti z roko in reči: "Ah, že tako so večno zapufani, ena vremenska ujma gor ali dol." Gre za državno podjetje, pa tudi za servis, na katerem sloni precejšen del gospodarstva in pomeni infrastrukturno podporo turizmu, dnevnim potnikom ... Tepe pa nas dejstvo, da takšen servis potrebujemo, nobena vlada se ne more odločiti, kaj s podjetjem narediti, račune pa plačujemo vsi. In zdaj se lahko ponovno zgrozimo: država že tako diha na škrge, za nameček pa jo udari še žledolom velikanskih razsežnosti. Kakor da preskakujemo iz ene katastrofe v drugo, pri tem pa se vsaj pri vremenski lahko tolažimo, da nanjo res nismo mogli vplivati. Še dobro, da smo v obdobju olimpijskih iger. Na trenutke se zazdi, da so uspehi športnikov edino, česar se lahko iskreno in brezskrbno veselimo, pa še tem v Sočiju nismo privoščili tako imenovane slovenske hiše, ker smo kajpada varčevali – za razne železnice in druge štose, ki jih bomo servisirali še naprej, namesto da bi se strateško odločili, kaj z njimi sploh hočemo. Začaran krog zaključen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.