Slovenija > Komentarji in kolumne
35 ogledov

Ženske, prej umrite, pa bo stvar rešena!

Vlada se tokrat spravlja na ženske, še eno skupino prebivalstva, ki je v pogajanjih ne zastopa nihče.

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Najnovejša vladna misija je spolna enakopravnost. Lahko bi si sicer prizadevali, da bi ženske prejemale enake plače, kot jih moški. Delali na tem, da vsaka druga ne bi bila žrtev nasilja v družini. Poskrbeli, da jih ne bi bilo brezposelnih več kot moških. Morda kdaj drugič. Najprej se bodo lotili pokojnin. Vlada ugotavlja, da jih ženske prejemajo dlje kot moški in da so te nižje. Ker pač živijo dlje. To bodo rešili tako, da jih bodo prisilili, da delajo dlje (ali bolj verjetno do pokoja životarile na socialni podpori). Vse za enakopravnost. Izenačitev upokojitvene starosti je za vlado “razumen ukrep”. Verjetno tudi zato, ker ženske na pogajanjih nimajo sindikata. Na neorganizirano skupino se je pač najlažje spraviti.

Neplačano. Ženske niso (le) biološka kategorija. So predvsem delavke, čeprav to delo pogosto ni plačano in ovrednoteno, ker jim družba s svojo patriarhalno ideologijo vsiljuje, da so predvsem matere in gospodinje. Namesto da bi se pogovarjali o koncu zatiranja, bodo vsi raje enakopravno zatirani. To, da se ženske upokojijo prej, če imajo otroke, ne pomeni, da so šibkejše in da ne morejo delati dlje. Večina dela dvojno, v službi in doma. Morda to razume vlada, a meni ni jasno, kako v devetem mesecu nosečnosti delaš za trakom ali predavaš filozofijo. Na delu manjkaš z razlogom. A dragi pripravljalci zakona, cenimo namig. Od zdaj bomo likale, kuhale in vzgajale še bolje. V prostem času bomo oddelale še osem, ne, raje deveturni delavnik v službi. Pokojnin nam ni treba omejevati. Kar same bomo prostovoljno delale do smrti. Naj živi enakopravnost!

Komentarjev 3
  • deželan 21:24 25.september 2012.

    Ženske, prej umrite, pa bo stvar rešena!To je absurden odgovor, ki dandanes kar dežujejo. Podobno je z medgeneracijsko solidarnostjo, ki mladim pušča obveznosti denacionalizacije, kredit države zaradi požrešnega JS , izplačevanje izmišljenih pokojninskih bonitet, nezaposlenost itd. Sramota ...prikaži več na kakšne premetene načine si nekateri izborijo "pravice" bolje rečeno kako poceni izsilijo denar in bonitete.

  • Alena 08:57 25.september 2012.

    se strinjam, otroci naj bodo olajšava za moškega ali za žensko, stvar dogovora...sem pa zagovornik tako osovražene ideje, naj se dodatno obdavči samske oz. pare brez otrok, ne glede za razlog, zakaj nimajo otrok

  • korisnik_5299 01:03 25.september 2012.

    Čas Cankarjanskih mater je minil. Danes so ženske enakopravne, če niso, pa za to ni kriva država. Nobenega razloga ni, da bi ženske odhajale v pokoj prej kot moški le zato, ker so ženske. Razlog za to naj bi bila ...prikaži več povečana skrb za družino, vendar moški prav tako skrbimo zanjo. Sam sem zaradi ženine bolezni praktično bil "samohranilec", ker pa sem moški, mi nihče ni priznal te "povečane skrbi"! Namesto predčasne upokojitve naj ženske (ali moški) raje podaljšajo porodniški dopust, ki je bolj potreben v prvih letih otrokovega življenja.