Slovenija
22 ogledov

Žerjav ima poln kufer SLS

Radovan Žerjav Saša Despot
Radovan Žerjav. V pismu napovedal, da ne bo več kandidiral za šefa SLS. Vprašanja. Meri podporo v stranki, ki se oglašuje kot SLS Radovana Žerjava, ali pa se umika iz politike.

Politika. Radovan Žerjav odhaja z vrha stranke SLS. Svojo odločitev je javnosti in članstvu sporočil z javnim pismom, v katerem pojasnjuje, da na rednem kongresu stranke v začetku marca ne namerava več kandidirati za predsednika SLS.

“Krivi vsi, ne le Kangler”

“Pismo je nepričakovano, saj ima podporo v stranki,” se je na odločitev Žerjava odzval podpredsednik državnega zbora in poslanec SLS Jakob Presečnik. Dodal je, da je eden od razlogov verjetno res dogajanje v Mariboru in odziv mariborskega odbora SLS na izključitev Franca Kanglerja, vendar pa sam vidi večjo težo v drugem delu pisma, kjer Žerjav navaja nezmožnost sprememb v državi. Poslanec SLS Franc Pukšič pa meni, da je odločitev bolj osebna, namreč da se je odločil, da mu življenje z družino pomeni več.

Žerjav je kot razloge navedel najprej prevelika pričakovanja do njega, ki jih ni mogel zadovoljiti, zaradi česar je zaznaval nezadovoljstvo: “Zato želim s svojo odločitvijo razbremeniti in razelektriti razmere v stranki. Še zlasti pa ne želim, da bi kdorkoli zaradi mene kot predsednika ali politike, ki jo zagovarjam, izstopal iz stranke, ki sem ji posvetil zadnja štiri leta svojega dela.” Trdno pa je prepričan, da se je vodstvo pri izključitvi mariborskega župana Kanglerja iz stranke odločilo pravilno.

Že v petek so sicer v mariborski SLS izjavili, da se z načinom komuniciranja ne strinjajo, saj so o izključitvi Kanglerja izvedeli iz medijev, obvestila stranke pa niso prejeli. Hkrati menijo, da pri postopku izključitve “vodstvo SLS ni upoštevalo in izpolnjevalo statuta stranke”. Vodstvo so povabili na sestanek in opozorili, da bodo ob nespremenjeni odločitvi vodstva kolektivno izstopili. Ker uradno niso bili seznanjeni niti z odločitvijo Žerjava, da ne bo več kandidiral, je včeraj podpredsednik mariborske SLS Boris Rožman ni mogel komentirati. V četrtek se bo tudi zato sestal izvršni odbor SLS.

“Težko je biti del politike”

V drugem delu pisma Žerjav opozori, da “je težko biti del politike, ki v teh pomembnih časih ni v stanju, da bi sprejemala odločitve”. Dodaja, da sedem predsednikov parlamentarnih strank ne najde dogovora niti za tiste teme, ki so jih složno zagovarjali pred volitvami.

Po neuradnih informacijah naj bi bil Žerjav razočaran tako nad pomanjkanjem dialoga v koaliciji in nad nezmožnostjo sklepanja kompromisov kot nad blokadami odločitev z referendumi. Tudi Presečnik vidi Žerjavovo pismo kot apel, naj se politiki dogovorijo za ključne spremembe, sam pa težav ne vidi v koaliciji.

Žerjav še vedno ima podporo v stranki v vseh odborih, razen v mariborskem. Nekateri zato upajo, da se bodo strasti umirile in da svoje napovedi ne bo udejanjil. To je izpostavil tudi Presečnik, ki dodaja, da bi bil odhod Žerjava z vrha SLS za stranko primanjkljaj. S tem se sicer strinja tudi Pukšič, ki pa verjame, da bi članstvo razumelo njegovo voljo. Kdo bi lahko bil nov predsednik, še ni znano.

Komentarjev 10
  • feferon 12:13 27.november 2012.

    Meni se ni zdel tak slab. Resnica pa je, da ostajajo pokvarjeni politiki v vladi in ljudem, ki bi lahko spremenili kaj na bolje ne pustijo na površje.

  • Žurnalček 10:37 27.november 2012.

    Z šizofrenikom skup delat pomeni samo to, da to postaneš tudi sam , ali pa se obrneš in greš stran. Samo pošten je pa kot Sanader. Zaradi čega se ne gre več , naj točno in javno pove, mogoče bo ...prikaži več dobil kakšen plus pri narodu , sam ne verjamem.

  • Scott 13:07 26.november 2012.

    SLS rine v vsako vlado!