Slovenija > Komentarji in kolumne
48 ogledov

Zgodbe, ki jih skrivajo številke

Težko je biti optimističen, če celi 
letniki mladih čakajo na boljše čase.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Decembra je bilo med vsemi iskalci zaposlitve dobrih 26 odstotkov mladih, starih od 15 do 29 let, oziroma skoraj 32.500 mladih. Številke so tako še za nekaj tisoč usod slabše od tistih iz leta 2012, torej od tistih, na podlagi katerih je bilo pripravljeno Jamstvo za mlade in na podlagi katerih je ministrstvo za delo ugotavljalo, da skoraj polovica teh mladih še nima delovnih izkušenj oziroma iščejo prvo zaposlitev, dve tretjini pa sta stari od 25 do 29 let. Tretjina vseh je imela terciarno izobrazbo, med njimi pa je že naraščala dolgotrajna brezposelnost.

Izgubljena generacija. Za suhoparnimi številkami se skrivajo usode izgubljene generacije, mladih, ki bodo pojutrišnjem stari 30 let. Tako bodo kmalu izpadli iz vseh shem, ki jih pripravlja vlada, po ugotovitvah nekaterih raziskav pa menda dolgoročno tudi iz trga dela. Mladi, ki hitro izgubijo prvo službo, naj bi tvegali, da bodo vse njihove bodoče službe nestalne oziroma bodo vedno znova brezposelni. Kakšnih 20.000 teh mladih je imelo nesrečo, da so diplomirali oziroma končali šolanje ravno v času krize. Prevladujejo ženske. Gre za generacijo, ki je prvič sedala v šolske klopi, ko se je rojevala država in so se tiskali novi, slovenski učbeniki. Danes imamo kapitalizem in čez 120.000 premalo služb. Strahu, da bodo te generacije ostale brez dela tudi po tem, ko bomo službe spet imeli, ne more pregnati noben zvežčič papirja. Za njimi namreč že prihaja armada mlajših, še fleksibilnejših mladih.      

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.