Slovenija > Komentarji in kolumne
8 ogledov

Zimzeleno nepriljubljeni

Italijanov je desetkrat manj kot Srbov, a jim statusa nihče ne oporeka. Najbrž prav zato.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Manjšinci, zlasti tisti iz držav nekdanje Jugoslavije, so nepriljubljena tema, saj delijo volilce. Da ugotovimo, kakšen odnos imajo naše vlade do njih, lahko pogledamo samo zadnje leto: aprila lani so ukinili urad za narodnosti in ga v obliki “službe” strpali kar pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, skupaj z represijo (najbrž ne po naključju), nato so ga letos znova rehabilitirali, na čelo pa pred dvema mesecema postavili kar državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade. Katera vlada stoji za katero od potez, vam ne bo treba niti izračunati, saj se vidi od daleč.

Nestrpnost

Še manj priljubljena tema so med ljudmi. Vnaprej lahko napovem komentarje, ki jih bo spodbudila pričujoča zahteva po statusu manjšine. Zimzeleni spletni komentatorji bodo trenirkarje, "taspodnje", čefurje in južnjake, "če jim kaj ni všeč", pošiljali "tja, od koder so prišli". Debato bo vnovič zameglil sovražni govor, pozornost pa bo preusmerjena na povsem zgrešene teme. Zato bi rada poudarila: pripadnikov italijanske skupnosti pri nas je okoli 2.700, Madžarov okoli sedem tisoč. Obema so z ustavo zagotovljene posebne pravice. Srbov je na primer 38 tisoč, a teh pravic nimajo. In ne, ne bodo zavzeli "vaših" šol, slovenski otroci ne bodo govorili srbsko, niti se ne bodo pisali v cirilici. To so vaši in moji sodržavljani, ki prav tako plačujejo davke in zavarovanja, samo da so bili v nekdaj jugoslovanski Ljubljani ravno toliko domačini kot vi, a je potek zgodovine hotel tako, da so danes pač malo manj.

Komentarjev 5
  • Fertel 19:00 08.september 2013.

    Kot prvo - Evropa - ali so srbom v nemčiji in drugod priznani statusi manjšine? Tudi pri nas so se priseljevali iz ekonomskih razlogov.Imel sem možnost spoznati več vredno srbsko nacijo na Kosovu v letih 1981-82. Čutili so ...prikaži več se od boga izvoljen narod. Za njih tam albanci sploh niso bili ljudje, ampak samo šiptarji, ćeš šiptar nije čovjek. Ali smo se lahko potem čudili, da so se albanci upirali? In to sem doživel celo od višjih predstavnikov, ki so celo nas Slovence imeli za neko izgubljeno srbsko alpsko pleme. Le kot krdelo so bili močni, kot poisamezniki so pa vedno stisnili rep.Nisem nestrpnež, ampak to presega pa že vse meje. Zaradi ljubega miru bi bilo dobro, da nas mediji s tem ne obremenjujete, srbi si pa naj gredo iskat status manjšine v Nemčijo ipd, saj jih je tam veliko več.

  • tomg835 10:59 08.september 2013.

    g.MZupan , kar ste napisali vse drzi. Zelim le dodati , da je povsem neprimerno , da avtorica primerja avtohtoni manjsini , h katerima bi osebno dodal se Nemsko govoreco. Srbskega zivlja ne gre enaciti z manjsino , saj so ...prikaži več le pripadniki in potomci ekonomskih emigrantov. Priblizno enako velja tudi za pripadnike zelenega polmeseca. Slovenski zakonodajalci bi se lahko zgledovali po Britanski zakonodaji in kaj le ta dovoljuje in kaj ureja priseljencem iz dezel Commonwealth-a (kot primerjava z rajnko skupno drzavo). Ko bo srbski zivelj pridobil pravice in osnoval manjsine v Svici , Nemciji in primerljivih drzavah , lahko razgovor na to temo pricnemo tudi pri nas doma , v Sloveniji. Priznanje manjsine kot rezultat ekonomske (i)migracije pa je kukavicje jajce , ker bi relativno kratkem casu , ta isti "ljubka" manjsina postavila zahteve po neodvisnosti , tako politicni kot teritorijalni . Tako bi dobili srbski pasaluk na soncni strani Alp . Da je predsedniskih kakndidatov na voljo veliko pa j

  • MZupan 17:15 06.september 2013.

    Ne bom se spuščal v to, kar sta spodnja dva komentarja napisala. Rad bi dal majhno repliko samo na to: "In ne, ne bodo zavzeli "vaših" šol, slovenski otroci ne bodo govorili srbsko, niti se ne bodo pisali v cirilici. ...prikaži več To so vaši in moji sodržavljani, ki prav tako plačujejo davke in zavarovanja, samo da so bili v nekdaj..."S tem se žal ne morem strinjati. V bloku v Ljubljani skorajda ne slišim več slovenskega jezika, še otroci govorijo s srbskim naglasom. Imam pa sorodnika, ki je že 60 let v Sloveniji in nikoli ga nisem slišal govoriti s srbskim naglasom. In še nekaj.. Nikoli ni niti omenil, da bi moral on imeti "status manjšine", ko sem ga pa opozoril na ta članek, je pa samo zamahnil z roko in rekel, da se ne bo spuščal na tak nivo, kot pišoča v pričujoči kolumni. Zanimivo, pa je Srb!