Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Zmaga najmanjšega poraženca

Poraz. Postalo je jasno, da 4. decembra ni zmagal nihče. Kako smiselne so potem sploh volitve?

Davor Hafnar, novinar Žurnala24. | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Zadnje volitve so proizvedle neverjetno število poražencev. Najprej je izgubil Janša, ki se mu je izmuznila praktično zagotovljena zmaga. Pahorjevi SD so glede na leto 2008 izgubili skoraj dve tretjini glasov. Virant je vsaj polovico glasov izgubil v zadnjem mesecu pred volitvami. LDS, Zares in SNS so se iz parlamenta poslovili.

Dober mesec po volitvah pa bi lahko le še s težavo trdili, da je volitve dobil Janković.

Kdo torej? Sta zmagala Erjavec in Žerjav, vsak s svojimi komaj šestimi poslanci? NSi s komaj štirimi? Proporcionalni (sorazmernostni) sistem se je uspešno izkazal za nasprotje svojega imena in namena. Volilni sistem pa nas ni razočaral prvič. Ne pozabimo, da je volitve povzročila kilava koalicija, zapuščina volitev iz leta 2008. Ko politiki izgubljajo čas s pričkanjem, volilci izgubljamo živce. Ko živce izgubljamo dovolj dolgo, kratko potegne sistem. Tako smo že priča prvim idejam o spremembi; zdajšnjih kolobocij ne bi bilo, če bi imeli večinski sistem.

Pa si tega res želimo? Z večinskim sistemom bi za vse večne čase dobili listo Kučan in listo Janša; dve izbiri v slovenskem primeru tako ali drugače pomenita izbiro med “rdečimi” in “črno-belimi”.

Korak v večinski sistem bi za seboj pustil del volilcev, ki se ne strinjajo ne z eno ne z drugo opcijo, in v zameno prinesel stabilnost enostrankarske vlade.

Seveda gre pri zamenjavi števila različnih možnosti za stabilnost za nevarno pot. Večinski sistem, kot ga poznajo ZDA in Velika Britanija, je pač v osnovi manj demokratičen od proporcionalnega. In ja, ko gre za Slovenijo, smo le en, zgodovinsko že večkrat storjen korak stran od enostrankarskega sistema.

Da zastrašim do konca: kriza in nezadovoljstvo z neučinkovito demokracijo sta pokopala nemško weimarsko republiko. Sledila je čudovito učinkovita vlada.

Komentarjev 1
  • nostradamus 07:13 15.januar 2012.

    zmagali so volilci ki nobeni stranki niso podelili absolutno vecino ze to je dovolj da ne zavlada enopartijski sistem ko bodo to dojeli ti nasi klovni ki se igrajo politike in dojeli da so na oblast prisli po volji ljudstva ...prikaži veča ki si zeli mocne in politicno neobremenjene vlade ki bo storila vse v dobro volilk in volilcev ne pa samo gledala na osebne koristi in enkrat za vselej naj politiko vodijo osebe ki so kandidirale ne pa neki strici iz ozadja s tem sem mislil dobesedno na g.kucana skoraj je potopil stranko SD vlece vse niti iz ozadja zakaj se potem aktivno ne vrne v politiko naj kanidira saj mu to ustava omogoca vsem strankam v parlamentu pa nasvet tu ste zaradi nas ne zaradi osebnih koristi drzava je ena sama