Slovenija > Komentarji in kolumne
52 ogledov

Zmagovalec je eden, poraženci smo vsi

Ljudje nestrinjanja s politiko ne izražajo več na volitvah, ampak le še na ulici.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kdo je zmagal na volitvah, je jasno, bolj kompleksno vprašanje je, kdo jih je izgubil. Pred približno letom dni sem Milana Kučana vprašal, koga bo podprl na predsedniških volitvah, ko se bosta udarita Türk in Pahor. Le debelo me je pogledal in vprašal, od kod mi to, da bo Pahor sploh kandidiral. Dajal je skratka vtis, da ima celotno levico pod nadzorom in da ni debate, da bi se v njej karkoli zgodilo brez njega. A se je in Kučan je izgubil te volitve. Izgubil jih je Zoran Janković - Pahor je zmagal v devetih ljubljanskih okrajih. Izgubili so jih tako imenovani intelektualci, pa Janez Stanovnik, najbolj pa je v svoji maniri mimo usekal Karl Erjavec, ki je podprl Türka, tri četrtine volilcev Desusa pa Pahorja.


Ulica. Izgubil jih je tudi Janez Janša.Če bi Pahor zmagal predvsem zato, ker podpira reforme njegove vlade, država pa je zaradi njih v plamenih, bi bil to pravi paradoks. Res se je prvič zgodilo, da so volilci SDS in SD presegli blokovsko delitev in volili za nekaj istega. In to je sporočilo, da tako ne gre več naprej. Da ena stran ruši drugo samo zato da jo ruši, ne glede na to, kam gre ta država. Te volitve je skratka izgubila politika.

Vprašanje je le, kdo je včeraj ostal doma. Glede na to, kaj se v zadnjih tednih dogaja v državi ima nizka volilna udeležba še toliko močnejše sporočilo. Prišli smo namreč tako daleč, da ljudje svojega nestrinjanja s politiko ne izražajo več na volitvah, z osnovnim orodjem demokracije, ampak le še na ulici. To pomeni, da smo včerajšnje volitve izgubili vsi mi.

Komentarjev 7
  • mph 08:24 04.december 2012.

    Hja, tako kot si napisal je tudi res. Vse to nisem niti pomislil. Dodal bi morda, da pa stalno mlati prazno slamo. Če kirurg samo stoji in gleda pacienta, ki krvavi, je po mojem še bolj kriv kot tisti, ki ...prikaži več ga proba rešit, pa se mu ponesreči. In tudi za Turka velja vse zgoraj. Torej ni v temu po mojem odgovor. Edino, kar sem prepričan je to, da so vestno volili Pahorja v tem krogu predvsem volilci Zvera. kar pa se je za zamislit. Bi človek pričakoval, da bodo ubrali logiko, oba kandidata sta slaba za nas, oba levičarja, ne bomo šli. Ampak ne, poslušali so kot vedno Majerja in šli. Ker je Pahor najboljši možen kandidat za Majerja. Celo boljši kot Zver. Zver bi potem moral stalno požirat očitke, da je pač "Janšev človek". Pahor pa to na papirju ni. Super.

  • slajan 16:16 03.december 2012.

    Zakaj je zmagal Pahor?-Ker nima opravka s sodišči-ker nima ponarejene diplome-ker ga ne obravnava protikorupcijska komisija-ker še ni bil na Cipru itdČe protestniki na shodih politikom očitajo zgornje trditve, potem je edina logična izbira ...prikaži več Pahor, pa čeprav že tri mesece samo postopa po tovarnah, šolah in kmetijah in na črno dela napoto..

  • hrenroman 14:43 03.december 2012.

    Vprašanje ankete: Ali Pahor lahko prepriča Janšo in Jankovića? Pravilno bi moralo biti: Ali naj Pahor zahteva odstop Janše in Jankovića?! Če še niste dojeli, prav to zahteva ULICA!