Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Zoki za levico rešitelj ali rabelj?

Maja Kalan (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Listo Zorana Jankovića bi na državnozborskih volitvah prehitela le SDS.

Če bi bile v nedeljo volitve, bi sodeč po javnomnenjski raziskavi Valicona triumfiral Zoran Janković (seveda če bi njegova lista na volitvah kandidirala). In levica bi pri tem, da se obdrži na oblasti, kljub temu imela velike težave.

Opozoriti velja, da so anketiranci odgovarjali na vnaprej znano temo, zato je delež opredeljenih pri političnih preferencah višji kot običajno. Na volitvah bo potemtakem pomembno, kateri opciji bo na volišča uspelo zvabiti neopredeljene.

Rešitelj. Brez pomoči Jankovića bi levica oplela. Zaresu namreč grozi potop; sodeč po raziskavi bi stranka ostala pred vrati parlamenta. Pahorjevi SD bi dobili polovico glasov manj kot Janševa SDS, životari tudi LDS. Obenem je težko verjeti, da bi Pahorju na pomoč spet priskočila DeSUS in Erjavec.

Rabelj. Boj za politične vrtičke in parcialni interesi koalicijskih strank so levico pripeljali v absurden položaj. Ljudje bi volili Listo Zorana Jankovića, ker niso zadovoljni z delom SD, obenem pa bi mesto predsednika vlade raje kot Jankoviću zaupali Pahorju. 
Zdi se, da so koalicijske stranke povsem izgubile kompas, ko gre za komuniciranje z volilno bazo. Ne nazadnje so to pokazale tudi zadnje lokalne volitve. Ljubljanski župan bi z udeležbo na parlamentarnih volitvah med volilce leve opcije vnesel le še več zmede.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.