Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Zoran Janković poražen. Na referendumu.

Ali nasprotno: Zoran Janković je močnejši kot liberalci in levica skupaj. A le v Ljubljani.

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Referendum o družinskem zakoniku in hkratne nadomestne županske volitve v Ljubljani so prinesli tri spoznanja o Sloveniji.

1. Ljubljana je Jankovićeva neosvojljiva trdnjava, ni pa to dovolj za državno zmago. Še več. Mnogi ljubljanski volilni okraji so gladko glasovali za družinski zakonik. A Ljubljana je ostala otok v državi. Družinski zakonik ni dobil podpore v sedmih od osmih slovenskih volilnih enot. To je bil hkrati zadnji Pahorjev in Svetlikov poraz.

2. Spet bo sledil spopad Janše in Jankovića. Ne le ideološki, tudi ekonomski. Kdo bo uspešnejši? Janša napoveduje radikalne reze in boj proti zadolževanju na državni ravni. Janković v glavnem mestu napoveduje enako politiko kot doslej, ko se je Ljubljana za projekte zadolževala. Ker so se časi in državna oblast spremenili, je vprašanje, kako bo Janković poslej financiral te projekte.

3. Čas bi bil, da se malo prevetri sporočanje volilnih rezultatov. Že dolgo smo v informacijski družbi. Pri nas pa še vedno ni vseh volilnih in referendumskih podatkov v državi zbranih na enem spletnem naslovu Državne volilne komisije. Podatki o županskih volitvah so bili razpršeni po lokalnih straneh. Prihajali so po polžje.

Kaj sledi? Veseli napoved novega družinskega zakonika s strani zmagovalcev. Kaj je tokrat pretehtalo – sončno vreme, vzbujanje strahu pred drugačnim, nasprotovanje velikih verskih ustanov ali izkoriščanje Viktorjev za predvolilno agitacijo – ostaja uganka.

Bolje za Slovenijo, da so bili to Viktorji kot pa homofobija.

Komentarjev 9
  • dd 14:16 27.marec 2012.

    Jankovića bodo prej ali slej zaprli. Če ne naši, pa tuji!!

  • Trsten 09:35 26.marec 2012.

    Upam, da ga če letos zaprejo v preiskovalni zapor zaradi begasumnosti.

  • Ivica Milenković 09:23 26.marec 2012.

    jankovic je car ostali hlapci pa se skrijte banana republika