Slovenija > Komentarji in kolumne
4 ogledov

Zrak ubija bolj kot divjaki na cestah

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Evropska komisija varuje vse nas pred slovenskimi oblastmi s tožbo proti Sloveniji.

Bruseljski birokrati skrbijo za naše zdravje bolje kot naše vlade. Presenetljivo? Niti ne, če se izognemo predsodkom o bruseljskih birokratih in se spomnimo, kako malomarno naše vlade ravnajo z okoljem. Evropska komisija je morala ukrepati. S tožbo proti Sloveniji in v bran zdravja vseh nas.

Paradoksi
To pa ni edini paradoks, ki je ob tej tožbi priplaval na dan v javnost. Drugi je ta, da je šef za okolje v Evropski komisiji, ki toži Slovenijo – Slovenec, komisar Janez Potočnik. K sreči vsaj enega Slovenca v neki vladi skrbi za naše zdravje.

Tretji paradoks je, da vsak dan seveda upravičeno govorimo o žrtvah v cestnem prometu. O nevarnem zraku pa zelo poredko, čeprav zrak v Sloveniji zaradi zahrbtnih nevarnih trdnih delcev vzame na leto več življenj kot cestni promet. Poleg tega lahko divjake na cesti vsaj opazimo, nevarnih delcev v zraku pa ne, ker so nevidni.

Četrti paradoks je, da kljub temu kar se nam dogaja v zraku, s tem pa tudi v naših pljučih, še naprej načrtujemo novo termoelektrarno v Šoštanju (TEŠ). Je že res, da bo manj onesnaževala okolje kot zdajšnji bloki te elektrarne. Toda v državi, ki že tako ali tako mačehovsko ravna s svojimi obvezami iz kjotskega protokola, bo tudi blok TEŠ 6 dodatno zastrupljal zrak, ki ga bodo vdihavale cele nove generacije.

In še peti paradoks. Evropska komisija žal ne more tožiti vlad, temveč le državo. Torej vlade ne bodo plačale cene, ker ogrožajo naše zdravje. Plačali jo bomo tisti, ki tak zrak dihamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.