Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Žrtve "kriznega" šparanja

Vse gre po nujnih postopkih, posledice pa naplavlja, ko je prizadetim na voljo le še sodišče.

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najprej je kot strela z jasnega varčevalna realnost udarila upokojence.

Najbolj so seveda prizadeti tisti, ki jim je država, ker je pač kriza, povedala, da jim za leta, oddelana v nekdaj skupni državi, ne bo več iz proračuna v takšni meri doplačevala pokojnin. Očitno dobivamo račune, ker smo hoteli svojo državo.

Upokojenci naj se pač znajdejo in (kar brez odločb) potrkajo na pokojninsko blagajno Srbije ali Bosne, meni vlada. Arogantno. In da bo zadeva še malo spornejša, je zakon – ki naj bi bil začasen ter je tako draga vozila in pa milijonske nepremičnine (bogatih) dodatno obdavčil le za čas krize – upokojencem dele pokojnin pobral kar za vsa leta vnaprej.

Tako bo počasi tudi s številkami mogoče pokazati, da je bila kriza zlorabljena za neenakomerno delitev bremen med državljane. In temu pač ni mogoče ploskati.

Javni uslužbenci. Zdaj se varčevalna zgodba ponavlja pri javnih uslužbencih. Policisti so sicer dobili sklepe o dodatkih zaradi povečanega obsega dela. Niso pa dobili aneksov (kot tudi številni drugi ne), ki bi pogodbo o zaposlitvi uskladil z novim zakonom.

Za dosego ciljev, vlada pač vse dela "po nujnih postopkih", brez javne diskusije. Preden se rešitve čudežno pojavijo na vladi, se pripravljajo dobesedno v tajnih krogih po ministrstvih.

Res, da je kriza in so hitre poteze nujne, pa so tudi dovolj premišljene? Skrbi me, da ne. Da so (taki in drugačni) izbrisi lahko dragi, nas je pred dnevi opozorilo tudi evropsko sodišče. A kaj ko vlada celo sodišč ne jemlje prav resno.

Komentarjev 3
  • hrenroman 22:09 07.julij 2012.

    Kaj nam pa morejo,to je geslo oblasti. In res, kaj jim pa moremo?! Vzeli so vsem ljudem, ki že tako težko preživljajo, nekateri že dobesedno životarijo, odvisni od Rdečega križa, Karitasa in dobrote posameznikov, tipi, ki so uničili državo pa ...prikaži več nam še kar veselo pijejo kri! In to počnejo že 20 let!

  • ikilled 09:18 06.julij 2012.

    v času krize dejmo šparat na ljudeh,Dejmo revežu vzetki ima komaj kaj in itak se ne more/zna branitItak revežev je ful, in vedno več jih bo!

  • izvedenec 22:08 05.julij 2012.

    uvest krizni davek 20% na vse plače in penzije in 50% na honorarje in pogodbe :)