Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Zujfnili študente, zpiznili honorarce

Zakon določa zavezanca za plačilo na papirju. Realni plačniki so, sploh v krizi, posamezniki.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF)) je s 1. junijem lani povišal obdavčitev študentskega dela: koncesijska dajatev se je dvignila na skupaj 30 odstotkov. Tako je študent, ki zasluži sto evrov, podjetje pred 1. junijem stal 116,80 evra, pozneje pa 130 evrov. Znancu, ki je prek študentskega servisa v času študija prevajal za podjetje, so znižali urno postavko. Ne, zaradi tega ga niso zaposlili ali kaj podobnega. Če je vlada lani junija “zujfnila” študente, kot se je z besedami nekoč poigral odhajajoči minister za finance, je z novim letom “zpiznila” honorarce.

Nameni

Vse to seveda z odličnimi nameni odvrniti delodajalce od začasnih oblik dela in v upanju zmanjšanja števila ljudi z negotovimi oblikami zaposlitve. Med najbolj paradoksalnimi določili je tisto, ki pravi, da je zavezanec za plačilo prispevka delodajalec. Jaz pa dodajam “formalni zavezanec”. Nekako je prav simpatičen izsek iz enega od odgovorov, ki so nam jih poslali z zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki pravi, da je plačnik prispevka delodajalec, ne glede na to, če se bo morda za ustrezen znesek zmanjšal bruto prejemek. Aha, torej so to opazili tudi oni; ministrstva si navadno raje zatiskajo oči in leporečijo o pozitivnih učinkih. Kakorkoli, če bodo avtorji zaradi višjih stroškov primorani odpirati espeje, je izpolnjen vsaj en cilj ministrstva. Zaposlenih bo več državljanov! Če bodo njihovi prihodki zaradi tega tudi po 300 evrov nižji, pa se ne bo spraševal nihče. Pa so nas še enkrat – zeznili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.