Slovenija
36 ogledov

Komentiral sodbo Janše, pa so ga prijavili

Aleksander Čeferin Suzana Kos
Odvetnica je prijavila Aleksandra Čeferina, ker je komentiral sodbo v zadevi Patria.

Novogoriška odvetnica Maja Krašovec Orel je odvetnika Aleksandra Čeferina prijavila na odvetniško zbornico zaradi njegove kritike sodbe zoper Janeza Janšo v zadevi Patria, piše Reporter.

Čeferin je nad prijavo zgrožen. Kot piše časnik se mu kaj takšnega v vseh letih odvetniške prakse še ni zgodilo, pravzaprav menda prijaviteljica niti ni argumentirala, kateri člen kodeksa naj bi kršil.

"Prelahkotno in nestrokovno", če odvetnik izreka "tako težke besede",

Odvetnica Krašovec Orlova je za STA dejala, da želi "braniti ugled in pokončnost odvetništva ter kodeks odvetniške etike". S tem namenom je na zbornico poslala svoje mnenje, potem ko je v javnih medijih zasledila "težke besede o sodstvu, ki da je v težavah, in o tem, da nas je lahko strah, da živimo v taki državi".

Po njeni oceni je "prelahkotno in nestrokovno", če odvetnik izreka "tako težke besede", še preden je preučil celoten spis in še preden je sploh zapisana obrazložitev sodbe.

Pri tem je spomnila na 18. člen kodeksa odvetniške poklicne etike, po katerem naj odvetnik pri svojem odvetniškem delu varuje ugled sodišč in oblastvenih organov. Njegova dolžnost je krepiti zaupanje javnosti v njihovo delo. Zato naj ne daje žaljivih ali omalovažujočih izjav o delu teh organov in njihovih odločitvah, navaja kodeks.

Izpostavila je tudi 25. člen kodeksa, po katerem naj se odvetnik izogiba nepotrebnim nastopom v sredstvih javnega obveščanja. Meni, da je treba ugled odvetništva krepiti, kar pa ni mogoče s preuranjenimi izjavami in z izjavami "na počez". Komisija naj po njenih besedah zavzame stališče, ali je to dovoljeno ali ne.

In zakaj naj bi si prislužil prijavo?

Čeferin je dejal, da ga je odločitev sodnice v zadevi Patria presenetila, saj zoper Janšo, glede na listine iz spisa, ne obstajajo niti indici, kaj šele dokazi za obsodilno sodbo. Poudaril je, da je sodstvo v resnih težavah, ter da nas je lahko strah živeti v takšni državi, saj se nikoli ne ve, kdo bo naslednji.

Komentarjev 22
  • majdas 08:07 13.junij 2013.

    Problem Čeferinovega komentarja je v tem, da je kritiziral ob-sodbo Janše. Če bi jo zagovarjal, se nihče ne bi "spustil" vanj ...

  • mph 21:26 12.junij 2013.

    Držimo pesti. :-))

  • Šemefuky 21:26 12.junij 2013.

    ja res čefurinček, men se kar smiliš, sicer pa odgovor enak prejšnjemu, tud mene preseneča, da te niso prej preganjali za druge stvari, ampak enkrat pride na vrsto vsak