Slovenija
16 ogledov

Komisija bi pomagala s 7,46 milijona

Komisija je predlagala znesek, ki ga je od Evrope pričakoval okoljski minister R Žurnal24 main
Evropska komisija predlaga, da se Sloveniji iz evropskega solidarnostnega sklada zaradi lanskih poplav dodeli 7,46 milijona evrov.

Komisija poleg tega predlaga 1,17 milijona evrov za pomoč Hrvaški zaradi poplav, ki so sledile slovenskim.

Pomoč EU bo v Sloveniji namenjena nadaljnjemu financiranju nujnih ukrepov, predvsem stroškov za upravljanje pitne in odpadne vode.

Namen solidarnostnega sklada je finančno pomagati nacionalnim, regionalnim in lokalnim organom pri izvajanju nujnih ukrepov, kot so reševalne akcije, čiščenje prizadetih območij in ponovna vzpostavitev osnovne infrastrukture.

Škode za dobre četrt milijarde
Zaradi močnega deževja, ki je v Sloveniji in na Hrvaškem pustošilo med 17. in 22. septembrom lani, so reke prestopile bregove, ljudje pa so bili prisiljeni zapustiti domove. Poplave so prizadele javno infrastrukturo, zasebne domove, kmetijstvo in podjetja.

Neposredna škoda, ki so jo povzročile poplave, je bila ocenjena na 251,3 milijona evrov, kar je preseglo mejni znesek za "večje nesreče", ki je za Slovenijo določen na 217,7 milijona evrov ali 0,6 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda.

Poplave so po navedbah komisije prizadele 137 od 210 občin in povzročile obsežno škodo. Skupno je bilo poplavljenih 8.241 zgradb, med katerimi je bilo 127 poslovnih objektov. Poškodovanih je bilo 91 mostov in 2550 kilometrov cest. Evakuiranih je bilo 296 prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.