Slovenija
50 ogledov

Komisija o teoriji zarote padca Franca Kanglerja

slovenija 21.11.12. elektorske volitve, kangler, protest, maribor, foto: nino ve Nino Verdnik
Ekstremizem. Danes prva zaslišanja pred preiskovalno komisijo. Vstajniško gibanje naj bi se financiralo tudi iz posla z elektronskimi tablami za Toplakovo univerzo.

"Nekateri politiki v Sloveniji zaradi očitkov, da obstaja desni ekstremizem, na vsak način poskušajo uravnotežiti sliko; torej dokazati, da obstaja tudi levi ekstremizem," pravi Boris Vezjak z mariborske filozofske fakultete pred današnjim zaslišanjem prič pred parlamentarno preiskovalno komisijo za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin. Komisija je vabila poslala več znanim Mariborčanom, kot podlago za razpravo pa so vzeli anonimko, ki jih obtožuje aktivnega sodelovanja pri organizaciji in poteku mariborskih vstaj leta 2012 s ciljem odstaviti takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja in premierja Janeza Janšo.

Partljič: Slovenija je gnila

Na prvo pričanje so vabljeni pisatelj in nekdanji politik Tone Partljič, profesorica Vesna Vuk Godina, novinar Jaša Lorenčič, nekdanji mariborski rektor Ludvik Toplak, vodja mariborskih policistov Danijel Lorbek, Alen Lovrec in mariborski mestni svetnik Rok Peče. "Vidim vzdušje, ta obravnava pa ga samo potrjuje – namreč da je v Sloveniji res gnilo," pravi Partljič. Na ulici smo bili zato, ker ni mehanizma, da bi drugače vrgli župana, "zdaj pa državni zbor prihaja s predlogom zakona, da bi bilo mogoče vreči župana, na kar so mariborske vstaje opozarjale".

Opozicijski člani preiskovalne komisije Dragutin Mate (SDS), Franc Pukšič (SLS) in Matej Tonin (NSi) so navedbe v anonimki predelali v dokazni sklep oziroma v zahtevo, da omenjene zaslišijo kot priče pri razkrivanju ekstremizma. "Pričakujejo lahko vprašanja o anonimki, ki je prava kriminalka," izpostavlja Pukšič.

Verjetno bodo med njimi tudi vprašanja iz Toplakovih navedb, da naj bi svetovalec sedanjega mariborskega župana Marko Kovačič avans iz posla z elektronskimi tablami za Toplakovo zasebno univerzo porabil za financiranje vstajniškega gibanja – pa tudi o morebitnem sodelovanju Sove in strani na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki naj bi jo vodila Kovačič in še en svetovalec župana Andreja Fištravca Saša Pelko, zaključuje Pukšič.

Komentarjev 4
  • ennanova 08:08 20.marec 2014.

    V vsakem primeruKako JJ ve, da bo na sodišču v vsakem primeru zmagal? Kaj sploh pomeni, če nekdo uporabi izraz v vsakem primeru? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1539-v-vsakem-primeru

  • mb 07:37 20.marec 2014.

    naši politiki resnično nimajo kaj pametnega za počet. razen, da ustanavljajo komisije in potem dobijo dodatek k plači...

  • dragec 07:28 20.marec 2014.

    Parlamentarne skupine so ena velika gnojšnica