Slovenija
19 ogledov

Komisija ovadila vodstvo Sove in Arhiva

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je zaradi omejevanja dostopa do gradiv Arhiva RS s strani Sove ovadila oba njuna direktorja.

Vinko Gorenak (SDS) je tako uvodoma izpostavil, da je v primeru omejevanja dostopa šlo za "dokumentirano kršitev zakona".

Prav tako je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjan Selan po njegovem mnenju kršil zakon, ko je dokumente oktobra lani označil z oznako tajno. Kot je poudaril, bo vztrajal na tem, da se odprejo arhivi, katerih razkritje bi lahko ogrozilo varnost posameznikov. Če ne drugače, lahko Sova osebne podatke teh oseb tudi zakrije, je pojasnil.

Dušan Kumer (SD) je pritrdil, da ne bi bilo prav, če bi problem reševali na "ideološki paradigmi". Zavzel se je za racionalno razpravo pri iskanju rešitve in opozoril na kriterij sorazmernosti. Spomnil je tudi, da je Sova oktobra lani pripravila pisno oceno možnih posledic gradiva. Po tej oceni bi lahko razkritje gradiva nepoklicani osebi hudo škodovalo varnosti države, je povedal Kumer in se zavzel za zaščito integritete Sove.

Predsednik komisije Zvonko Černač (SDS) je v nadaljevanju med drugim spomnil, da je komisija direktorja Sove že na prejšnji seji pozvala, naj z gradiv umakne stopnjo tajnosti, a tega Selan ni storil.

Vpogled v dokumentacijo ni bil omogočen niti pooblaščeni skupini komisije za nadzor, ki je danes obiskala Sovo, je povedal Černač, ki meni, da Sova tega vpogleda ne bi smela preprečevati.

Pahor: ogroženi bi lahko bil nacionalni interesi
Kot predsednik Sveta za nacionalno varnost je pred komisijo nastopil tudi premier Borut Pahor. Izpostavil je zlasti morebitne posledice razkritja nekaterih dokumentov za slovenski nacionalni interes.

Pahor je povedal, da bi ob razkritju določenih informacij lahko prišlo do položaja, v katerem bi bili ogroženi nacionalni interesi in varnost. Razkritje informacij za nazaj bi namreč lahko škodovalo ljudem, ki so delali izven naših meja za interese naše države, je dejal.

Odgovor na te dileme je po prepričanju premiera novela zakona o hrambi arhivskega gradiva. Zatrdil je še, da ne brani nikogar "iz prejšnjega režima" in da ne gre za ideološko vprašanje. Ne direktor Sove ne vlada in ne on sam nimajo osebnih motivov za to, da se arhivi zapirajo, je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.