Slovenija
15 ogledov

Komisija: Slovenija gre po pravi poti

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Evropska komisija je ocenila, da slovenske oblasti ukrepe za proračunsko konsolidacijo izvajajo učinkovito, v skladu s priporočili in po načrtu.

Slednji namreč za letos predvideva prihranke pri proračunski porabi za okoli 1,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Komisija je postopek proti Sloveniji zaradi prekomernega javnofinančnega primanjkljaja začela decembra lani. V okviru tega postopka je slovenske oblasti pozvala, naj proračunsko konsolidacijo začnejo letos.

Rok za zmanjšanje primanjkljaja pod referenčno mejo treh odstotkov BDP, ki jo določa pakt stabilnosti in rasti, je za Slovenijo leto 2013.

Evropska komisija je ocenila ukrepanje za zmanjšanje primanjkljaja v 12 državah članicah unije. Poleg Slovenije so to še Belgija, Češka, Nemčija, Irska, Francija, Italija, Nizozemska, Avstrija, Portugalska, Španija in Slovaška.

Za vse te države komisija ugotavlja, da so v prizadevanjih za zmanjšanje primanjkljaja ravnale v skladu z njenimi priporočili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.