Slovenija
1 ogledov

Komisije pod drobnogledom

rajko kenda Saša Despot
Preverjanje. Načrtovana preoblikovanja pa tudi ukinitve delovnih teles.

Varčevanje. Po elektronski pošti je v zadnjih tednih zaokrožil seznam 274 delovnih, koordinacijskih in medresorskih skupin, komisij, svetov, komitejev in drugih teles, ki delujejo v Sloveniji pod okriljem vlade, ministrstev in državnega zbora.

Njihov namen je po imenih sodeč zelo različen, nekatera med njimi pa se vsebinsko ponavljajo. Tako imamo na primer Medresorsko delovno skupino za realizacijo projekta ustanovitve Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), projektni svet z istim namenom pa tudi medresorsko delovno skupino za nadaljevanje in evalvacijo projekta NPU. Pošta je tako povzročila veliko zgražanja državljanov na spletnih forumih in blogih.

Z obstojem vseh teh delovnih teles se je vlada seznanila 22. marca ter ministrstvom in vladnim službam naložila, naj preverijo, ali jih še vedno potrebujemo oziroma ali so še smiselna, so povedali na ministrstvu za notranje zadeve. Vladi morajo do 22. aprila poslati predloge za preoblikovanje, dopolnitev ali ukinitev delovnega telesa oziroma predlagati morebitno spremembo zakonodaje, ki nalaga ustanovitev. Povedati morajo tudi, ali so še aktualna. Na ministrstvih, s katerih so odgovorili, pojasnjujejo, da poročila še pripravljajo, ko bodo pripravljena, bodo povedali, katera telesa bodo ukinjena in koliko denarja zanje porabimo. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da jih je “kar nekaj že predlaganih, da jih ukinemo”.

1.500 evrov za predsednika

V 15-članskem Svetu za varstvo okolja RS je tudi okoljevarstvenik Dušan Plut, ki je pojasnil, da je svet neodvisen organ državnega zbora: “Plačani so le referati članov, od 300 do 400 evrov.” Za delo z najemnino in izdajo publikacij svet porabi okoli 90 tisoč evrov na leto. Plut se strinja z nižanjem sredstev, ne pa z morebitno ukinitvijo sveta. “Ukinitev zdravstvenega sveta kot institucije bi bila strel v koleno,” pa je bil slikovit Rajko Kenda, nekdanji predsednik zdravstvenega sveta. Pojasnil je, da je kot predsednik prejemal plačanih 30 ur na mesec po 50 evrov neto, člani pa prejemajo le sejnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.