Slovenija
18 ogledov

Kompromisnemu predlogu slabo kaže

druzina protest Boštjan Tacol
Kompromisni predlog družinskega zakonika, ki so ga pripravili v društvu Družinska pobuda, ima med poslanci bolj malo podpore, kar pomeni, da referendum o sprejetem zakoniku verjetno bo.

Iniciativo društva pozdravljajo v SDS in NSi, v SLS pa poudarjajo, da bi bila potrebna široka podpora. PS, SD in Lista Virant podpirajo že sprejeti zakonik.

Dodaten pogovor ne more škoditi

Poslanka SDS Alenka Jeraj meni, da je družinski zakonik eden tistih zakonikov, ki slovensko javnost očitno razdvaja in "zato je smiselno poiskati vse možne rešitve, da bi dejansko prišli do nekega soglasja o ključnih vsebinskih rešitvah, ki bi bile za večino sprejemljive". V SDS so po njenih besedah odprti za pogovore, saj "noben dodaten pogovor ter iskanje kompromisa ne more škodovati". Kot pravi Jerajeva, jih čudi, da se "v nekaterih strankah z iniciativo Družinske pobude že vnaprej ne strinjajo, da so vnaprej zavrnili pogovore in da izključujejo kakršnokoli možnost dogovarjanja o kateremkoli kompromisu".

V SLS želijo večinsko podporo

Tudi stališče SLS do omenjenega predloga je po besedah njihovega poslanca Jakoba Presečnika "v glavnem pozitivno". Njihov pogoj pa je, kot pravi, da bi podporo temu predlogu vnaprej napovedala vsaj večina poslanskih skupin. V tem primeru je pametno to pobudo realizirati, v nasprotnem primeru pa bi "ta razdvojenost trajala naprej in je zato bolje, da se izvede referendum", pojasnjuje Presečnik.

Kompromis nepotreben

V Listi Virant pa so prepričani, da je kompromisni predlog "nepotreben, saj je bil že družinski zakonik sprejet kot kompromis". Ta predlog po njihovem mnenju pomeni dva koraka nazaj pri urejanju pravic drugačnih oblik družin, zato ga ne podpirajo in pozivajo predlagatelje referenduma, "naj ne povzročajo nepotrebnih stroškov državi in naj podpisov za referendum ne vložijo". V stranki namreč podpirajo lani junija sprejeti zakonik, "ker nikomur nič ne jemlje, tradicionalni družini ne škoduje, določeni skupini ljudi pa je v pomoč, saj formalno ureja nekatere v praksi živeče skupnosti".

Kot so sporočili že v ponedeljek, se s pobudo ne strinjajo tudi v poslanski skupini Pozitivne Slovenije, prav tako pa ji niso naklonjeni v SD. Oboji, tako kot Lista Virant, podpirajo že sprejeti zakonik. Nasprotno pa v NSi iskanje kompromisnih rešitev, s katerimi bi se izognili verjetnemu referendumu, podpirajo. V poslanski skupini DeSUS se na predlog še niso odzvali.

S podpisi bodo počakali

Kompromisni predlog društva Družinska pobuda ima tako ob nasprotovanju poslanskih skupin Pozitivna Slovenija, SD in Lista Virant, ki imajo skupaj 46 poslancev, malo možnosti za uspeh. Tako se obeta referendum o že sprejetem zakoniku, za katerega so v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok že zbrali podpise. Kot so napovedali v ponedeljek, bodo z njihovo vložitvijo v državni zbor počakali, dokler ne bo jasno, ali so politične stranke pripravljene na tak kompromis.

Komentarjev 1
  • gruli75 22:11 01.februar 2012.

    Hja očitno politika ne more zbližati razhajanj vsebine družinskega zakonika. To je zato, ker je verjetno bil v preozkem krogu pripravljen. Zatorej bo ljudstvo odločilo kak zakonik nam bo služil - upam, d aboljši kot je sprjejti, ki je že ...prikaži več v izhdišču protiustaven. Strokovnost pa taka.Najbolje da se za istospolne uredijo zadeve v ZRIPS-u, p abo.