Slovenija
12735 ogledov

Komu bo glasove kradla nova desna stranka?

Bernard Brščič Saša Despot
Nova desna stranka Domovinska liga bo na čelo liste za evropske volitve postavila odvetnico Lucijo Šikovec Ušaj, ki je bila še do nedavna članica SDS in Bernarda Brščiča, nekdanjega državnega sekretarja v vladi Janeza Janše.

"SDS ves čas išče stranko, s katero bi sodelovala in zmagala na volitvah. Tukaj smo!" je preko twitterja stranko SDS k sodelovanju pozvala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, še donedavna članica SDS, ki je prestopila v drugo stranko.
Ušajeva je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidirala na listi SDS. Izvoljena ni bila, je pa rezultate volitev pričakala skupaj s predsednikom. Na fotografiji, ki je nastala v volilnem štabu SDS, stoji v drugi vrsti desno.

Janez Janša Urška Bačovnik Janša Romana Tomc Anže Logar SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
 

Pri Janši se je počutila nepomembno

Ušajeva, ki je v začetku leta potožila, da jo je Janša nadrl zaradi njene vloge pri referendumu o drugem tiru, nedavno je na twitterju sporočila, da je iz stranke SDS izstopila, glavni razlog za to pa je, kot pravi Ušajeva, premalo oster odnos SDS  do marakeškega sporazuma.
Šikovec Ušajeva bo skupaj z Bernardom Bršičem, nekdanjim državnim sekretarjem v vladi Janeza Janše, najverjetneje kandidirala na listi novoustanovljene Domovinske lige na majskih evropskih volitvah.
Tako Ušajeva kot Brščič sta znana po skrajnih stališčih glede migrantom in istospolno usmerjenih.
Brščič je 2017 tudi podvomil o obstoju holokavsta, zato so na Elesu, kjer je zaposlen začeli preverjati, ali je s svojimi izjavami kršil pravila etičnega kodeksa družbe. 
Ušajeva je pravna zastopnica vodje Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška, ki mu sodijo zaradi domnevnega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne. 

Stranka stara en teden

Domovinska liga se je na twitterju predstavila v začetku tedna.

Ideolog stranke Bernard Brščič

Kot zastopnik politične stranke Domovinska liga je v Uradnem listu vpisani Žiga Jereb, 31-letnik iz Jesenic. "Po merih slovenske družbene "smetane" ustrezam kriteriju skrajnega desničarja" ima zapisano v svojem profilu na twitterju. Jereb je dolgoletni član Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS, ki mu predseduje poslanec Žan Mahnič. Jereb je 2014 tudi kandidiral za poslanca. 

Kot pravi Brščič, za stranko stoji skupina mladih fantov in deklet, ki jim je kot poznavalec evropske politike, ki mu, kot pravi, v "Sloveniji ni para", z veseljem priskočil na pomoč in tako postal prvi ideolog stranke. Brščič bo tudi kandidat na listi za evropske volitve.

Zavezniki s Salvinijevo ligo, ki jo vidijo kot "alternativno desnico"

Medtem, ko Ušajeva SDS vabi k sodelovanju pa Brščič te možnosti ne vidi "Njihovo trdno stanje za webrovskim vodenjem Evrope me navdaja s sklepso."

V Domovinski ligi so javno izjasnili, da ne želijo biti del navečje skupine v Evropskem parlamentu EPP, katere člani so poslanci SDS, SLS in NSi.   

Stranka naj bi se v Bruslju, kot pravi Brščič, o sodelovanju že dogovarjala s "Salvijijevim teamom". Zavezniki bodo v Evropskem parlamentu sodelovali v Skupini Evrope narodov in svobode, katere članica so avstrijski svobodnjaki, italijanska Severna liga do nedavnega pa tudi francoska Nacionalna fronta Marie Le Pen. 

Zorko: Poskus konsolidacije volilne baze na skrajni desni

"Sodeč po nazivu in predstavitvi na tviter profilu gre za stranko, ki črpa navdih pri italijanski Ligi Mattea Salviniji na eni, in Donaldu Trumpu, na drugi strani. Gre torej za tipično desno populistično stranko, katere temelj je izrazito odklonilen odnos do migrantov in sploh vsega, kar je tuje, neslovensko," ocenjuje analitik Andraž Zorko iz Valicona. 

"Notranje politično gledano se zdi, da gre za poskus konsolidacije volilne baze na skrajno desnem polu, torej glasov, ki so bili na zadnjih volitvah razpršeni med stranke kot so Primčeva GOD, Šiškova Zedinjena Slovenija in Jelinčičeva SNS. S tega vidika gre za podporno stranko stranki SDS, ki bo s skrajno desnega pola podpirala desni blok," dodaja Zorko.  

 "Dobili bomo tudi glasove levice, niso vsi na levici abnormalni"

Stranka Dom bo po predvidevanjih Brščiča zapolnila nišo na slovenskem političnem prostoru in glasov ne bo kradla le SDS in NSi in drugim desnim strankam pač pa tudi glasove na levi strani političnega spektra, ker "niso vsi na levici za multikulti ali abnormalni". 
"Če se bo ta stranka pojavila tudi na evropskih volitvah, pa bo neizogibno odvzela nekaj glasov tudi stranki SDS, še bolj verjetno pa SLS, če bi ta prav tako igrala na proti-migrantski politiki kot ključni karti, kot smo bili priča na zadnjih državnozborskih volitvah,"
pa ocenjuje analitik Andraž Zorko. 

Reklamo jima dela sama SDS

Bernard Brščič je po Žigi Turku že drugi nekdanji tesni sodelavec Janeza Janše, ki bo kandidiral na listi SDS konkurenčne stranke. Žiga Turk, ki bo kandidiral na listi NSi je še vedno član stranke SDS, Ušajeva, ki je iz stranke izstopila nedavne pa je skupaj z Brščičem še vedno kolumnistka Nove24, ki je v lasti SDS. SDS sicer svoje liste za evropske volitve še ni predstavila, znano ni niti, kdo naj bi bil nosilec liste. 

Komentarjev 12
  • milan63 15:11 15.marec 2019.

    ta bršić in ušajka se naj umirita

  • slovenski97 09:24 15.marec 2019.

    Stranka DOM bo posegala po nezadovoljnih volilcih NSi inSLS ter levih strank.

  • jakec42 08:19 15.marec 2019.

    domovinska liga propadla stvar že v začetku.