Slovenija
48 ogledov

Komu denar od vstopnine?

Žurnal24 main
Prenovljena bolnišnica Franja še ni dobro odprta, pa že buri duhove. Te dni razvnema zlasti denar od vstopnin: naj gre muzeju ali občini?

Po vodni ujmi povsem uničena bolnišnica Franja 22. maja vnovič odpira svoja vrata, o čemer smo na Žurnalu24 že poročali. Še ne dobro odprta nekdanja partizanska bolnišnica pa s prisluženo vstopnino že vznemirja. Doslej so denar dobili in ga tudi vrnili nazaj za muzejsko dejavnost na Mestnem muzeju Idrija, po novem pa denar želijo na Občini Cerkno.

Občinski svet je podprl pogodbo med občino in muzejem, ki pa ji slednji nasprotuje.

Bolnišnico Franja si ogleda od 20 do 25 tisoč obiskovalcev na leto. Od tega je 10-odstotkov brezplačnih ogledov, polovica pa otrok. Cena vstopnice za odraslega znaša tri evre, za otroke 1,70 evra.

 

Doslej ni bilo pripomb
Direktorico Mestnega muzeja Ivano Leskovec v prvi vrsti pogodba preseneča. "Muzej je institucija, ki skrbi za dediščino na tem prostoru, in to na osnovi odlokov in zakonodaje. Ves z vstopninami prisluženi denar v dejavnost tudi vračamo," pravi Leskovčeva.

Pri tem poudari, da je direktorica muzeja že 14 let in da niti program muzeja niti njegovo finančno poslovanje še nista nikoli naletela na pripombe. Kje je torej pomislek?

Kar je cerkniškega, naj cerkniško ostane
Direktor občinske uprave Cerkno Martin Raspet pojasni željo občine: "S pogodbo bi želeli, da se denar od vstopnin v partizanski bolnišnici vrne k nam." Mestni muzej Idrija namreč deluje in skrbi za zapuščino tako na območju Občine Cerkno kot na območju Občine Idrija.

Na naše vprašanje, ali se jim zdi, da finančno poslovanje muzeja ni v skladu z odloki in zakonom, Raspet odgovarja, da "so različna tolmačenja", in še doda, da pogodbo v tem trenutku šele pripravljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.