Slovenija
8445 ogledov

Komu pripada varstvo zaradi višje sile? Nikomur!

Vrtec
Čeprav so vrtci po vladnem odloku zaprti, vsaj v Ljubljani vse otroke sprejmejo v vrtec, zato starši nimajo pravice do varstva.

Ljubljanski župan Zoran Janković je imel najbrž dober namen, ko se je skupaj z župani mestnih občin odločil, da bodo v vrtce sprejeli vse otroke, ki bodo nujno potrebovali varstvo, a s to potezo je vsem staršem vrtčevskih otrok onemogočil, da bi koristili varstvo.

Spomnimo, vlada je sprejela odlok, da so vrtci zaprti, razen za izjeme, torej za starše, ki nujno potrebujejo varstvo.

"Županje in župani lahko sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjeno samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok. Nujno varstvo je namenjeno otrokom, katerih starši delajo pri delodajalcih, ki opravljajo za delovanje družbe in države pomembna dela (denimo zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski, policiji in v službah, pomembnih za delovanje države in družbe)," so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

V Ljubljani so se odločili, da bodo nujno varstvo zagotavljali vsem staršem, ki so zaposleni. To pa pomeni, da starši otrok, ki so v vrtcih, ne morejo imeti doma in koristiti varstva zaradi višje sile.

"Ne želiva, da se okužimo, zato koristiva dopust in ure"

Starša, ki zaradi starih staršev otroka ne želita izpostaviti možnosti okužbe (v vrtcu se skupine združujejo), tako koristita ure in dopust, saj jima v kadrovskih službah pravijo, da vrtci niso zaprti in da nimata pravice do koriščenja varstva. Ob tem se sprašujeta, ali ni bil namen vlade prav to, da bo v vrtcih čim manj otrok in res le tisti, ki opravljajo nujno potrebne službe. Sklep vlade je bil, da se vrtci za zajezitev širjenja okužb zaprejo razen za izjeme, ki so bile primeroma naštete zgoraj. A kot kaže, so izjema očitno lahko vsi.

"Pri vrtcih je tako, da so vrtci odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za ostale starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje velja sistem višje sile in pravica do odsotnosti in nadomestila," so nam pojasnili na ministrstvu za delo. V Ljubljani pa višje sile očitno ne more koristiti nihče, ki ima otroke v vrtcu. Če lahko zagotoviš drugo varstvo, je torej vrtec zaprt, če ga ne moreš, pa je vrtec odprt.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Naklonsky 08:53 11.november 2020.

    "Ljubljanski župan Zoran Janković je imel najbrž dober namen..." Za svojo promocijo in žep prav gotovo!

  • bogdan76 10:18 10.november 2020.

    on je imel dober namen in sinu zrihtav spričevalo brez znanja toje balkan Slovenija bedaki rdeči potporniki čefurja.

  • abraham5 10:10 10.november 2020.

    jankovič ma zmeraj dober namen..tudi v stožicah..pa pri odpisu dolgov..