Slovenija
20 ogledov

Komunala v biznis

Marijan Jedovnicki, direktor Komunalnega podjetja Velenje, pravi, da so lani klj Žurnal24 main
Denar. Ker ga ni, naj bi začeli tržiti vodo iz lastne polnilnice in iz odpadkov proizvajati plin.

Velenje. “Da bi izboljšali poslovanje in se izognili drastičnim podražitvam, si želimo, da bi se komunalno podjetje poleg svoje izbirne vsebine in izvajanja obvezne javne gospodarske službe začelo ukvarjati s tržnimi dejavnostmi, ki bi podjetju zagotovile svež denar,” pravi Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje. Z morebitnim preoblikovanjem in širitvijo dejavnosti tega javnega podjetja morajo soglašati tudi vse tri šaleške občine, njegove ustanoviteljice.

Podražitev (še) ne bo
Predvideno je, da bi Komunalno podjetje (KP) Velenje v lastni polnilnici začelo stekleničiti vodo in jo prodajati, prav tako pa naj bi prodajali iz odpadkov proizveden plin. “Sam sem proti preoblikovanju komunale,” pravi Franc Sever, eden od svetnikov. “Bojim se, da bo to za občane pomenilo višjo ceno vode,” pomisleke izraža tudi svetnik Anton De Costa. A Kontič jih zavrača, češ da želijo s svežim pritokom denarja od tržnih dejavnosti zmanjšati pritisk na dvig cen.

Denarja ni niti za kohezijo
Komunalne storitve – razen pogrebnih – se niso dražile že nekaj let, cene v vodnih dejavnostih pa že 25 let ne sledijo stroškom,” pravi Marijan Jedovnicki, direktor KP Velenje, in opozarja, da ravno zaradi prenizkih cen in premajhnega vlaganja bistveno narašča število okvar na vodovodnem sistemu. A Velenju je na razpisu uspelo pridobiti kar 41 milijonov evrov kohezijskih sredstev za izgradnjo prepotrebnih novih in obnovo starih cevovodov, izgradnjo dveh novih in rekonstrukcijo ene od obstoječih čistilnih naprav, s čimer se bo kakovost vode v Šaleški dolini zelo izboljšala. Kontič pa ob tem opozarja, da bodo imeli težave že z zagotavljanjem denarja za kohezijo, saj tega ni ne v proračunu ne na komunali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.