Slovenija
34 ogledov

Komunale grozijo z inšpekcijo

ljubljana 08.05.2008 zenska na kolesu se pelje mimo smeti v parku Tivoli, dan po Saša Despot
Odpadna embalaža povzroča stroške komunali, čeprav ne bi smela.

Komunalna podjetja, ki jim na dvorišču ostaja odpadna embalaža, ker je pooblaščene družbe za ravnanje z odpadno embalažo ne odvažajo več, naj se obrnejo na inšpekcijo. Takšno navodilo so komunalna podjetja prejela od Zbornice komunalnega gospodarstva (ZKG), ki jim obljublja tudi pomoč pri morebitni vložitvi tožbe in jih usmerja na medije.

Občan bo plačal dvakrat

Spomnimo: družbe, ki morajo prevzeti in predelati odpadno embalažo, že dlje opozarjajo, da deleži niso ustrezno določeni in da vsakokrat poberejo več embalaže, kot pa zanjo prejmejo plačil. Embalažo, ki zato ostane na "dvoriščih" komunalnih podjetij, je tako treba skladiščiti, če nimajo ustreznih površin za to, pa javna podjetja predelavo financirajo celo sama.

"Poraba javnih sredstev za reševanje te problematike je protizakonita," pravijo v zbornici. Občani so namreč po oceni ZKG obremenjeni dvakrat: prvič ob nakupu izdelka, saj trgovec v ceno izdelka všteje strošek embalažnine, ki ga prejme družba za ravnanje z embalažo, in drugič, ko plačajo položnico komunalnemu podjetju, saj je ta primoran v svoje storitve všteti stroške, ki jih povzroči nepobrana embalaža.

Mateja Mikec, direktorica Interseroha, ene od družb, ki ravna z embalažo, se sicer zaveda težave kopičenja nepobrane embalaže, a dodaja, da že dolgo opozarjajo na sporne količine. V Interserohu tako ne pristajajo na obtožbe, da si polnijo žepe in ravnajo protizakonito. "Že do zdaj smo pobirali bistveno več embalaže, kot smo zanjo dobili plačil. Po drugi strani je zanimivo, da nekatere komunale ne oddajo niti tone določenega tipa embalaže, ki jo je mogoče dobro prodati na črnem trgu. Kam gre ta embalaža, pa se ne vpraša nihče," pravi Mikčeva.

Rešitev: nova uredba

Zaplet naj bi rešili skupaj z ministrstvom za kmetijstvo in okolje. To naj bi pripravilo novo uredbo o ravnanju z odpadno embalažo, ki bi upoštevala realne količine oddane embalaže na trgu.

Komentarjev 2
  • feferon 14:44 27.november 2013.

    Ni mi težko v prave kante smeti zmetat, ampak da moram še za ta hec drago plačevati, namesto, da bi bilo ceneje!? Že cigani vedo , da so smeti biznis. Tisti , ki reciklira lepo, naj ne plačuje..

  • privat 07:20 27.november 2013.

    komunale bi morale pregledati inšpekcije iz avstrije...ao a do ž...vse!! Pa potem naj grozijo ,če se bi lahko izognili bankrotu!