Slovenija
18 ogledov

"Komunikativen, a preveč prijazen"

Kmetijski resor je brez pravega vodstva že od marca, ko je Milan Pogačnik naznan Žurnal24 main
Ciril Smrkolj. Bivši minister meni, da kandidata Židana "ne čaka nič kaj prijetno delo".

"Ničesar ne more narediti uspešno, če od premierja oziroma koalicije ne bo dobil med 60 in 80 milijoni evrov za reševanje kriznega stanja v kmetijstvu zaradi splošne gospodarske krize," je bivši kmetijski minister Ciril Smrkolj napovedal Dejanu Židanu, ki bo po vsej verjetnosti zasedel izpraznjeno ministrsko mesto.

Pravi, da Židana dobro pozna, ocenil ga je za relativno uspešnega menedžerja v skupini Panvita, njegovo ministrsko kandidaturo pa bo ocenjeval šele po zaslišanju v parlamentu.

Pogajalec v Bruslju
Smrkolj je tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice, zato bo v njenem imenu Židana komentiral šele, ko bo predstavil, kakšen odnos bo imel "do malih, srednji in velikih kmetov ter kmetijskih podjetij".

Med večje probleme Smrkolj šteje "nepokrivanje stroškov prireje". Pomembno je tudi, kako se bo pogajal v Bruslju. Želi mu, da bi “stopicanje na mestu, ki smo ga bili deležni zadnje leto, premaknil naprej”.

Primeren za ministra
Z 21 glasovi za in štirimi vzdržanimi je predsedstvo SD pritrdilo izbiri premierja Boruta Pahorja, da je predsednik uprave Panvita Dejan Židan primeren za kmetijskega ministra.

Zdaj bo Pahor v četrtek vložil kandidaturo Židana v Državni zbor. Kot pravi, bi bil lahko pred pristojnim parlamentarnim odborom zaslišan že v ponedeljek.

Premier bo do konca tedna Židana predstavil še kolegiju vodij strank koalicije.

Židan je dejal, da mu je Pahor napovedal, da lahko dobi podporo v koaliciji, strinjala pa sta se tudi glede prednostnih nalog na področju kmetijstva oziroma proizvodnje hrane.

Preveč prijazen
"Zagotovo pozna kmetijske razmere Sloveniji, kakor tudi evropsko kmetijsko politiko. Največja slabost kandidata je dejstvo, da nima nikakršnih političnih izkušenj,"
je prednosti in slabosti kandidata komentiral predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič.

Je izredno komunikativen, mogoče le preveč prijazen. To je v politiki lahko dobro ali slabo.
Roman Žveglič

Žvegliča malenkostno skrbi dejstvo, da je bil Židan predsednik uprave enega izmed največjih kmetijskih konglomeratov v Sloveniji. "Upam, da bo znal pretrgati popkovino," dodaja.

Prvi problem slovenskega kmetijstva je po besedah Žvegliča težka ekonomska situacija, kar je povzročil izreden padec odkupnih cen na celem kontinentu. "Padle so cene od lesa do grozdja. Država kot taka tukaj nima možnosti ukrepati, lahko pa se dogovarja znotraj EU,"  zatrjuje Žveglič in dodaja, da si moramo v Sloveniji zastaviti in odgovoriti na vprašanje, kaj sploh hočemo od kmetijstva in kako v prihodnje zastaviti reformo kmetijske politike.

Veber ne, Židan da
Po marčnem odstopu kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki je spadal v kvoto ministrov največje koalicijske stranke SD, je sprva za najverjetnejšega kandidata za novega ministra veljal poslanec SD in kočevski župan Janko Veber, a se je nato odločil, da tega izziva ne bo sprejel.

Za njim je imel premier resne pogovore o prevzemu kmetijskega resorja, ki ga je na začetku februarja začela pretresati afera v zvezi z vračilom bulmastifov njihovemu lastniku Saši Baričeviču, s prodekanom ljubljanske biotehniške fakultete Janezom Hribarjem, a je tudi ta nato ponudbo zavrnil.

Tretji možni kandidat je bil direktor mariborskega območnega veterinarskega urada Igor Vojtic, ki pa se je po pisanju medijev prav tako odrekel priložnosti za prevzem ministrskega položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.