Slovenija
13 ogledov

Končan bo z zamudo

Dela so se zavlekla. Kdaj bo trg končan, ne upajo napovedati niti na MOM. (Foto: Žurnal24 main
Nov trg. Zagotovo ne bo končan pred volitvami. Gradbeno dovoljenje za drugo fazo že izdano.

Prenova Trga Leona Štuklja, ki naj bi bila v teh dneh že končana, se bo zavlekla. Razlog so vremenske neprilike. Do kdaj naj bi bila dela končana, naj ne bi vedeli niti na občini, smo neuradno izvedeli.

Milijon in pol za trg
Lastna sredstva. Dela, ki so se začela že 5. julija, bodo MOM stala milijon evrov lastnih sredstev. “V skladu z dokumentom identifikacije investicijskega projekta in že opravljenih pogovorov je iz drugih virov predvidenih za 500 tisoč evrov sredstev,” so povedali na občini.

Ne vedo, kaj z zaklonišči
“Zamuda je nastala zaradi obilice deževnih dni, izvedbe nepredvidenih del in neurejenega katastra komunalnih vodov na območju obdelave,” so za Žurnal24 pojasnili na Mestni občini Maribor (MOM). Največje težave naj bi izvajalcem predstavljala zaklonišča, ki so jih nepričakovano odkrili, ko so delavci zakopali pod površino. “Bilo je, kot bi gledal v katakombe,” je pojasnil eden izmed delavcev na gradbišču.

Na MOM se tako še odločajo, ali bodo zaklonišča, ki niso v njihovi lasti, uredili na občinske stroške ali pa bodo trg revitalizirali, ne da bi poskrbeli za zaklonišča. Za drugo fazo prenove, ki predvideva postavitev drevoredov na trgu in ob njem, pa je po besedah Željka Vogrina, načelnika Upravne enote Maribor, že bilo izdano gradbeno dovoljenje.

Preseljenci so zadovoljni

Takoj pred začetkom prenove pa so s trga odstranili kioske, ki so več let ponujali svoje usluge mimoidočim. Ker prenova trga pomeni bistveno spremembo tega območja, ki v svoji arhitekturni zasnovi ne predvideva postavitve kioskov ali drugih montažnih objektov, je MOM maja začela postopek prekinitve najemnih pogodb skladno z izdanimi dovoljenji za lastnike kioskov.

 

“Na tem trgu smo imeli kiosk 27 let. Sprva smo bili zelo žalostni, ko smo morali zapustiti prostor,” je za Žurnal24 pojasnil Ali Demiri, lastnik slaščičarne Borovnica. Poleg njegovega kioska so se na novo lokacijo ob Titovi cesti blizu sodišča preselili še pekarna in čevljarstvo Šeligo. Na občini pa so jim obljubili, da bodo tam lahko ostali. Čeprav so se vsi po vrsti bali, da bo nova lokacija obetala slabše poslovanje, so zdaj presenečeni. “Ne moremo verjeti, koliko ljudi je tukaj. Še več in boljše delamo kot prej. Tudi pri sosednjih kioskih je več prometa,” je dodal Demiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.