Slovenija
48 ogledov

Končan pregled Škobernetovega dela

Na kazenskem oddelku celjskega višjega sodišča so pregledali 250 Škobernetovih s Žurnal24 main
Pregled dela celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta, vpletenega v afero domnevnega podkupovanja, je končan. Njegov zagovornik zadeve ne komentira. Dokončna poročila marca.

"Prvič, o poročilih nisem obveščen, in drugič, jaz in moja stranka ne bova dajala nobenih izjav za javnost, dokler ne prejmeva odločitve vrhovnega sodišča v zvezi z vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti," je na vprašanje, ali je celjski okrožni sodnik Milko Škoberne že prejel poročila, kratko dejal Škobernetov zagovornik Tomaž Bromše.

Trije sodniki so pregledali okoli 250 Škobernetovih spisov. Nedokončane naj bi medtem že vrnili na okrožno sodišče v Celju.

Poročila predvidoma marca
Predsednica višjega sodišča v Celju Zinka Strašek je potrdila, da so trije sodniki kazenskega oddelka celjskega višjega sodišča, ki so pregledovali
Škobernetovo delo, pregled že opravili, ni pa mogla pojasniti, ali je Škoberne, ki je vpleten v afero domnevnega podkupovanja, poročila že prejel. Po poročanju STA je dejala, da ima pregledani sodnik v osmih dneh po vročitvi možnost podati svoje pripombe na ugotovitve v poročilih. O teh pripombah se bodo v dokončnih poročilih izjasnili še sodniki, ki so pregled opravili. Poročila bi bila lahko po predvidevanjih Straškove izdelana že v prvi polovici marca.

Škoberne je sicer na prostosti od 16. februarja, saj je zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča po predlogu Škobernetovega zagovornika Tomaža Bromšeta ugotovil, da po zaslišanju vseh prič ni več pripornih razlogov.

Na suspenzu
Kakršnekoli nadaljne postopke v zvezi s Škobernetovim delom je po mnenju Straškove preuranjeno napovedati, saj je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša 7. februarja Škobernetu z odločbo izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe oziroma suspenz.

Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi sodnika. Če pa se postopek konča brez predloga o razrešitvi, suspenz preneha s končanim postopkom na prvi stopnji.

Prihaja okrepitev
Zaradi suspenza bi lahko primer obravnavali prednostno pa ugotavljajo na Včeru. Če bo prišlo do sojenja, bi se to lahko tako začelo še pred sodnimi počitnicami. Štirim sodnikom kazenskega oddelka naj bi že razdelili priporne zadeve, ki jih je obravnaval Škoberne, s 1. marcem pa naj bi na kazenski oddelek prišla okrepitev, po podatkih Večera sodnica, ki je doslej delala na pravdnem oddelku. Prav ona naj bi prevzela večino Škobernetovih spisov.

V soboto bo minil mesec dni, odkar je izbruhnila afera, v kateri so poleg Škoberneta pridržali še direktorja podjetja Komunala Laško Marjana Salobirja in celjskega podjetnika Esada Ramića. Zoper Salobirja tožilstvo ni podalo zahteve za pripor, ostalima dvema pa je preiskovalni sodnik pripor odredil. Ramiću so pripor odpravili nekaj dni pred Škobernetom. Celjskega sodnika sumijo, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.