Slovenija
530 ogledov

Brez razpisa bodo vozili še dve leti

avtobusna postaja Anže Petkovšek
Vlada s predlogom novele zakona o prevozih v cestnem prometu rešuje situacijo v javnem potniškem prometu.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu. Obstoječe koncesije za javni potniški promet se namreč iztečejo 2. decembra letos. "Ker Slovenija ni uspela pripraviti razpisa za nove koncesije, s tem zakonom dajemo možnost, da ta koncesijska razmerja podaljšamo za dve leti," je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Do takrat pa je po njenih besedah treba narediti vse, da se sistem postavi na novo. 

Vlada z zakonom ureja tudi prevoze gibalno oviranih študentov. Država oziroma ministrstvo za infrastrukturo bo dolžna priskrbeti brezplačne prevoz gibalno oviranim študentom, če ti ne morejo priti do javnega potniškega prometa. 

Prav tako se obeta sprememba za dijake športnike. Če ima dijak šolo na eni lokaciji, trening pa na drugi, se bo zdaj lahko s subvencionirano vozovnico peljal tudi do lokacije, kjer ima športne aktivnosti, je napovedala ministrica. 

Slovenija zamuja tudi z NEPN

Vlada je na današnji seji obravnavala poročilo o pripravi Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) do leta 2030. Kot je dejala Bratuškova, Slovenija tudi tukaj zamuja s pripravo. Nosilec projekta je Inštitut Jožef Stefan. V kratkem bodo izvedeni medresorski sestanki, nato pa bo šel dokument v javno obravnavo, ki bo zajemala kar nekaj korakov, vključno s presojo vplivov ukrepov na okolje.

Rok za pošiljanje dokumenta v Bruselj je konec decembra letos. "Že zdaj je jasno, da vlada do takrat ne more pripraviti zadnje verzije. Cilj je, da to pripravimo v prvi polovici prihodnjega leta," je dejala Bratuškova. Dokument je namreč osnova za črpanje evropskih kohezijskih sredstev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.