Slovenija
97 ogledov

Končno ključi nevrologije

Nova nevrološka klinika. Žurnal24 main
Vrata nove nevrološke klinike se bodo za paciente odprle sredi marca. V pediatrično kliniko pa se bodo pacienti vselili aprila.

Ministrstvo za zdravje bo v ponedeljek dobilo od SCT ključ nove nevrološke klinike. Paciente naj bi na novo kliniko preselili sredi marca, napoveduje poslovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana Tomaž Pogačnik. “Pred selitvijo pacientov bomo še večkrat vzorčili vodo na legionelo. Zanjo obstaja velika nevarnost, ker je od zadnjega klornega šoka minilo že dve leti,” pravi Pogačnik. Prvi vzorci so bili glede legionele negativni, kar je tudi pogoj za soglasje k prevzemu objekta in selitvi.

 
 

Glede legionele bomo vzorčili še večkrat, da se ne ponovi primer onkološkega inštituta.

Tomaž Pogačnik, strokovni direktor Nevrološke klinike

 
Aprila nova pediatrija
Pediatrična klinika, ki jo je prvi mož SCT Ivan Zidar takratni ministrici Zofiji Mazej Kukovič predal sredi avgusta, naj bi bila po napovedih novega ministra vseljena sredi aprila.
Gradnji obeh klinik trajata že več kot deset let.


NEVROLOŠKA KLINIKA
Temeljni kamen. Nova nevrološka klinika, ki je nujno potrebna zaradi razmer v stari, razpadajoči stavbi, je stala okoli 25 milijonov evrov. Temeljni kamen zanjo so položili leta 1997. Nevrologijo, tako kot onkologijo in pediatrijo, gradi SCT.

Razveljavljen razpis. Gradnja 11.500 kvadratnih metrov velike nevrološke klinike je bila končana leta 2007. Nova klinika pa na vso potrebno opremo čaka že več kot dve leti. Takratna ministrica Kukovičeva je končan razpis za opremo, vredno okoli devet milijonov evrov, razveljavila. Razlog: vsi ponudniki niso bili v enakopravnem položaju.

Zadnji zapleti. Po odlogu z razpisom je bilo odprtje pričakovano avgust lani, vendar nova nevrološka klinika kljub temu, da je SCT dve leti pred tem zagotovil, da je odpravil vse napake, ni dobila uporabnega dovoljenja. Razlog za to je bilo manjkajočih 140 protipožarnih loput.

CT. Na kliniki že deluje diagnostika, montirana sta CT in magnetna resonanca.

 Nova pediatrična klinika© Nik Rovan

 
PEDIATRIČNA KLINIKA
Temeljni kamen. Prvi načrti za pediatrijo so bili narejeni pred šestnajstimi leti. Temeljni kamen za novo pediatrično kliniko je bi položen pred več kot desetimi leti. SCT je gradnjo začel šest let pozneje. Prvi zasnovi so sledile številne revizije in redukcije, kar je povzročilo zavlačevanje gradnje in nove stroške.

Ovadba. Konec lanskega leta so kriminalisti ovadili dve človeka. Jurij Klepec in Janez Jerina, prvi iz MZ, drugi iz UKC, naj bi omogočila vgradnjo neprimerne opreme v objekt.

Laboratoriji. Zaradi revizij, ki jim je sledila sprememba prostorov, na novi pediatrično kliniko ne bo diagnostičnih laboratorijev, čeprav naj bi bili sestavni del investicije.

Improvizacije. Nova pediatrična klinika bo imela 201 posteljo, od tega 141 nekirurških postelj. Velika verjetnost je, da bo ob epidemijah (bronhitis) število bilnikov presegalo število postelj, zato bo v takih razmerah treba improvizirati.

Simbolična predaja. Čeprav je SCT ministrstvu za zdravje lani avgusta predal ključ, gradbeno-obrtniška dela (barvanje, fugiranje) še niso končana.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.