Slovenija
2348 ogledov

Končno nekdo, ki je prevzel odgovornost, ker so ga ujeli s prsti v marmeladi

slovenija 20.09.2011 Banka Slovenije, poicijski kombi parkiran pred banko na slo
1/3
Saša Despot
Ker je stanovanje oddajal na črno, se mora posloviti od položaja.

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak se zaradi novih izzivov poslavlja s tega položaja. V torek je v DZ poslal odstopno izjavo, o svoji odločitvi je obvestil tudi svet Banke Slovenije. Odstop sledi lanski ugotovitvi KPK, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Novico o odstopu je dopoldne sporočil Bošnjak. V DZ je poslal odstopno izjavo, v kateri prosi, da ga DZ s funkcije razreši z 31. julijem. "S funkcije člana sveta Banke Slovenije - viceguvernerja odstopam iz osebnih razlogov," je navedel v odstopni izjavi, objavljeni na spletni strani DZ.

Novico so potrdili tudi v Banki Slovenije, kjer so zapisali, da bo z razrešitvijo v DZ prenehala tudi pogodba o njegovi zaposlitvi v Banki Slovenije. "Skladno s tem bomo predlagali predsedniku RS Borutu Pahorju, da začne postopek imenovanja novega člana sveta Banke Slovenije," so dodali.

Banka Slovenije je lani zaprosila Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) za preiskavo Bošnjakovega ravnanja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov, da ni plačeval davkov za stanovanje, ki ga je oddajal. Banka Slovenije namreč tega pri Finančni upravi RS (Furs) ne sme preveriti, KPK pa lahko.

Slovenija 17.04.2013 Banka Slovenije, stavba na slovenski cesti 35 v Ljubljani;  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

KPK je pridobila podatke od Fursa in urada predsednika, ki je pristojen za postopek imenovanja viceguvernerjev, ki jih imenuje DZ. A se v ugotovitvah ni opredelila do elementov sumov kršitev davčne zakonodaje. Sredi lanskega decembra je sporočila le, da bi moral Bošnjak sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi lahko zavrnil očitke, ter da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto.

V Banki Slovenije so takrat poudarili, da sta za njihovo neodvisno delovanje integriteta in neodvisnost zaposlenih, še posebej pa članov sveta, bistvenega pomena. Na KPK so se obrnili, ker očitkov viceguvernerju, ki sicer niso povezani z nalogami in poslovanjem Banke Slovenije, niso mogli v celoti preveriti in z gotovostjo ovreči. Za presojo takšnih ravnanj je sicer v skladu z zakonom o Banki Slovenije pristojen svet centralne banke. Tega sestavljajo guverner Boštjan Vasle in štirje viceguvernerji, poleg Bošnjaka še Primož Dolenc, Irena Vodopivec Jean in Jožef Bradeško.

"Svet Banke Slovenije v skladu z zakonom presoja, ali konkretna ravnanja predstavljajo hujšo kršitev dolžnosti člana sveta Banke Slovenije. Če po postopku, ki je določen v sklepu o postopku ugotavljanja odgovornosti članov sveta, ugotovi, da je član odgovoren za hujšo kršitev njegovih dolžnosti, o tem obvesti DZ," so takrat pojasnili. Sedaj se je ta postopek neuradno bližal koncu. Glasovanje o tem, ali je Bošnjakovo ravnanje predstavljalo hujšo kršitev, naj bi se zgodilo v torek, a ga ni bilo, ker je ta pred tem v DZ poslal odstopno izjavo.

Banka Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bošnjak je mandat viceguvernerja nastopil marca 2016, ta pa mu bo potekel marca 2022. V DZ bo sedaj o njegovem predlogu za razrešitev odločala mandatno-volilna komisija DZ, nato pa DZ.

Predsednik republike poziv za zbiranje predlogov novih možnih kandidatov v skladu z zakonom objavi v 30 dneh po prejemu obvestila. Predloge je nato treba poslati v roku, ki ne sme biti krajši od 15 dni po objavi poziva. Pahor nato v 30 dneh lahko DZ predlaga katerega izmed prijavljenih kandidatov ali koga drugega. Pred tem opravi posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti DZ.

Komentarjev 5
  • jzalozni 19:05 27.maj 2020.

    Teh ki ne plačujejo davka iz najemnine je malo morje. Skrajni cajt da ljudje začnejo razmišljati. Še posebej levičarji, ki bi si iz pobranih davkov vse fino razdelili, sami pa nebi plačevali davkov, ker se jim zdijo previsoki. A ni to absurd?

  • matermila 18:35 27.maj 2020.

    odstopam iz osebnih razlogov...Pha,dober štos.Podal je odstopno izjavo?Model bi moral biti krivdno razrešen.Me zanima,če bo FURS ukrepal,kot bi,če bi bil jaz na njegovem mestu.

  • Avatar ovca
    ovca 18:01 27.maj 2020.

    Revez je bil ocitno na minimalcu,pa si je malo povisal proracun,da lahko prezivi 😂