Slovenija
66 ogledov

Končno obnova Kozolca

Prenova Kozolca se bo po dolgih osmih letih končno začela. Najprej bo SCT postav Žurnal24 main
Po osmih letih zastoja bodo delavci končno začeli z obnovo Kozolca.
 
 

Zastekljenih bo več kot 80 odstotkov balkonov.

Andrej Bergant, predsednik NO etažnih lastnikov Kozolca

 
V ponedeljek bo SCT začel prenovo fasade in strešne terase Kozolca na Bavarskem dvoru, podjetje Simer pa z zasteklitvijo balkonov.

 

Zgodovina obnove

Pred osmimi leti. Obnova Kozolca se je začela leta 2001, ko so s pročelja odstranili marmorne plošče, ki so ogrožale pešce. Takrat so popravili tudi zamakajočo streho.

Zavod. Ker je stavba spomeniško zaščitena, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije sprva ni dovolil vnovične zasteklitve balkonov. Naposled se je strinjal, da so lahko zastekljeni, če bodo enotno.

Zemljiška knjiga. Zatikalo se je tudi pri vpisovanju v ZK in pri zbiranju soglasij lastnikov.

Končano v štirih mesecih
Pripravljalna dela so delavci SCT že začeli – torej pripravo varstvenega načrta, urejanje priklopa na vodo in elektriko. V ponedeljek pa bodo začeli postavljati gradbene odre in zaščito gradbišča, je povedal predsednik nadzornega odbora (NO) etažnih lastnikov Kozolca Andrej Bergant. "Zdaj se bodo priprave videle tudi navzen," je dodal. Prenova pročelja in strešne terase ter zamenjava in nameščanje nove, enotne zasteklitve balkonov bosta predvidoma končani v štirih mesecih.

MOL bo prispevala pol
Nazadnje se je zataknilo pri zbiranju soglasij etažnih lastnikov za zasteklitev balkonov, brez katerih niso mogli podpisati pogodbe z izvajalcem za novo zasteklitev. Stara mora biti odstranjena pred prenovo fasade. Pogodbo v vrednosti 611 tisoč evrov pa so zdaj s podjetjem Simer že podpisali.

Že decembra lani pa je Mestna občina Ljubljana podpisala pogodbo tudi z SCT, ki bo za 670 tisoč evrov obnovil lupino stavbe.

MOL bo v sklopu projekta Ljubljana, moje mesto namreč sofinancirala 49 odsotkov prenove tako stavbne lupine kot tudi zasteklitve balkonov. Še 200 tisoč evrov so si lastniki zagotovili iz evropskih sredstev pri ministrstvu za kulturo. Preostanek bodo po Bergantovih besedah plačali lastniki stanovanj, del denarja za prenovo pa bodo dobili iz izkupička za oglase na stavbi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.