Slovenija
77 ogledov

Končno razkrili v licitaciji dosežene cene plina in elektrike

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Gen-I je šel v licitaciji od 11 do 15 odstotkov pod svojo redno ponudbo.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je objavila cene, ki jih je dosegla v akciji Zamenjaj in prihrani. 

Kot je že bilo znano, je v licitaciji pri elektriki zmagal Gen-I, zdaj pa je končno znano, da je ponudil od enajst do petnajst odstotkov nižje cene kot jih ima v svoji redni ponudbi. Enotna tarifa je nekaj manj kot 13 odstotkov cenejša kot v njihovi redni ponudbi. Njihov odjemalec, ki se je pridružil akciji, bo tako za tri evre na mesec na boljšem (upoštevano enotarifno merjenje, sedem kilovatov priključne moči in 325 kilovarnih ur mesečne porabe).

V paketu je elektrika dražja

Zanimivo je elektrika v paketu skupaj s plinom, kjer je prav tako zmagal Gen-I, dražja od samostojne ponudbe elektrike, plin pa je v paketu malenkost cenejši (razlika je na peti decimalki, torej stotisočinki evra) kot ločeno. V kategoriji samo plin je bil zmagovalec licitacije Energija Plus, ki je ponudil dobrih 15 odstotkov nižjo ceno od tiste, ki jo imajo v svojem rednem ceniku. 

ZPS je danes 38.676 potrošnikom, ki sodelujejo v akciji, začela pošiljati izračun prihrankov. Svetujejo jim, naj jih skrbno pregledajo in izberejo zanje najbolj ustrezno kombinacijo. 

Ob napovedi, da ne nameravajo sodelovati v licitaciji, je podjetje Elektro Celje energija napovedalo, da bodo ponudili nižje cene od doseženih na licitaciji. Na njihov odziv še čakamo. Akciji ZPS se je sicer še mogoče pridružiti.

Energija je le manjši del računa

Prihranek pri ceni elektrike pa ne pomeni enakega prihranka pri končni položnici, saj je cena energije precej manj kot polovica računa, več kot elektrika skupaj nanesejo omrežnine, priključna moč in razne dajatve. Pri 52 evrov visokem računu je cena energije 19 evrov (upoštevali smo porabo 325 kilovatnih ur na mesec, enotno tarifo in sedem kilovatov priključne moči). 

Kje preveriti ponudbe

Primerjalnik Agencije za energijo vključuje le redne ponudbe, v primerjavo pa na primer ni vključeno podjetje Elektro Celje energija, zato svetujemo, da izračune opravite na spletni strani ponudnikov: Gen-IPetrolElektro Energija, Energija plusElektro Celje energijaElektro Gorenjska prodaja in E3

Poleg številke, ki jo pokaže spletni izračun, na spletni strani ponudnika poiščite tudi druge ponudbe, ali imajo posebno akcijo za nove uporabnike, kakšna je cena v primeru vezave, kakšne so paketne ponube, ali lahko izkoristite posebne pakete za toplotne črpalke, koliko znaša popust v sklopu kluba zvestobe (Petrol), popust za plačilo prek trajnika in podobno.

Petrol: nekatere naše cene so ugodnejše

"Ob objavi cen, doseženih v akciji Zamenjaj in prihrani, želimo ponovno opozoriti potrošnike, naj pred dokončno odločitvijo preverijo tudi drugo ponudbo na trgu, hkrati pa je objava cen potrdila naše prepričanje, da so Petrolove cene konkurenčne, nekatere pa celo ugodnejše že same po sebi, še posebej pa ob upoštevanju Petrolovih dodatnih ugodnosti," pa so sporočili iz Petrola.

Na Petrolu pravijo, da je njihova aktualna akcijska ponudba za nove naročnike pri ceni za enotno tarifo elektrike (0,05099 evra / kWh brez DDV) ugodnejša od cene, ki je bila dosežena na licitaciji skupinskega nakupa (0,05143 evra / kWh brez DDV). Za kar 24 odstotkov vseh prijavljenih v akcijo skupinskega nakupa – toliko jih ima po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije enotarifni števec - je Petrol zato v tem trenutku ugodnejša izbira.

Njihova ponudba je ugodnejša tudi za tiste, ki imajo enotarifni števec in bi v okviru akcije Zamenjaj in prihrani razmišljali o kombinirani ponudbi za elektriko in zemeljski plin. 

"Na drugih področjih se visoki prihranki, ki jih je najavljala akcija Zamenjaj in prihrani, v primerjavi s Petrolom niso izkazali za realne, saj gre za razliko nekaj evrov (od 0,86 do 7,46 evrov) pri stroških, ki nas na leto stanejo več sto evrov,od več kot 200 evrov na leto za elektriko, do več kot 400 evrov za zemeljski plin pri letnih porabah, ki so jih upoštevali v akciji skupinskega nakupa," še pravijo na Petrolu.

 

To drobno razliko lahko naše redne stranke hitro nadoknadijo in celo bistveno presežejo v našem programu zvestobe Petrol klub, v katerem lahko vse leto zbirajo Zlate točke, ki jih nato lahko prve štiri mesece v prihodnjem letu koristijo za pridobivanje do 5% popusta na zemeljski plin in do 15% popusta za elektriko (odstotek je odvisen od števila zbranih točk). Zlate točke lahko naši uporabniki zbirajo z vsemi nakupi na Petrolu, tudi s plačevanjem položnic za zemeljski plin in elektriko. Unovčijo jih lahko bodisi za ugodnosti iz Petrol klub kataloga, česar drugi dobavitelji ne nudijo, bodisi za popust pri plačilu položnice za plin in/ali elektriko.

Komentarjev 3
  • korisnik_362 15:34 05.december 2014.

    Priključna moč je vsota moči na odjemnem mestu, če je prenizka, lahko varovalke v primeru istočasne priključitve več velikih porabnikov "pregorijo". Je pa del računa za elektriko, ki ni odvisen od porabe, zato smo jo navedli kot enega od pogojev, ...prikaži več pod katerimi smo naredili izračun. Pri priključni moči 3 KW bi bil račun ob enaki porabi elektrike nižji.

  • Žurnalček 14:53 05.december 2014.

    Zakaj je priključna moč 7 KW in kaj to pomeni ?

  • 1Police 13:53 05.december 2014.

    spletna stran, ki omogoča primerjavo ponudb elektrikehttp://varcuj24.si/elektrika/