Slovenija
23 ogledov

Končno skupna stališča

Tokratni vrh EU-Rusija bo skoraj zagotovo zgodovinski. Žurnal24 main
Tokratni vrh EU-Rusija bo skoraj zagotovo zgodovinski, ker EU nanj prihaja z usklajenim pogajalskim okvirom za nov partnerski sporazum, je ob robu vrha ocenil Janez Janša.

Po Janševem mnenju se bo prvič po letu 2003 vrh končal s skupno izjavo in s skupnimi stališči glede nekaterih odprtih vprašanj. Tudi delovna večerja, s katero se je dvodnevni vrh začel, je bila po oceni premierja dobra priložnost za pogovore o nekaterih temah, še posebej o nekaterih nedavnih predlogih novega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva. Pri tem je Janša izpostavil predloge o prihodnji evroatlantski varnostni arhitekturi, ki jih je Medvedjev dal v Berlinu v začetku junija.

O plinovodu Južni tok
Po besedah premierja Janše naj bi bilo drugi dan vrha govora tudi o plinovodu Južni tok, ki naj bi potekal tudi čez Slovenijo. Ob tem je poudaril, da se tudi Rusija v zadnjem času koncentrira na vlaganja v druge sektorje, ne le energetskega. "Tu se možnosti za dvostransko sodelovanje zelo povečujejo, v zadnjih letih se je precej okrepilo, še posebej, ko gre za menjavo storitev med Slovenijo in Rusijo," je dejal Janša.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je ob robu vrha za slovenske medije povedal, da se je z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom že pogovarjal o plinovodu Južni tok. "Ocenjujemo, da je to vzajemno zelo koristen projekt," je dejal in dodal, da ga Slovenija načelno zelo podpira. Plinovoda Južni tok in Nabucco sta po mnenju ministra "projekta, ki gresta skupaj". "Mi bomo zelo veseli, če bo prišlo do obeh projektov, kajti oba za Slovenijo pomenita večjo zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom," je dejal minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.