Slovenija
34159 ogledov

Mateja Logar: Te spremembe v šolstvu že v ponedeljek

Šola in covid Epa
Če bo vse potekalo po načrtu, se dijaki v šole vračajo že naslednji ponedeljek.

Nova vodja svetovalne skupine za covid-19, infektologinja Mateja Logar, je v oddaji Svet na Kanalu A povedala, da bodo srednje šole pripravile načrt za vračanje preostalih dijakov po modelu C. Tako bo polovica dijakov v šoli en teden, polovica pa drugi. Če se bo šolam na njihovo vrnitev uspelo pripraviti, bo pouk tudi za dijake 1., 2. in 3. letnikov stekel že naslednji teden.

covid-19 slovenija šola covid-19 Slovenija Šole bi v primeru poslabšanja stanja prešle na model C. Kaj to pomeni?

Nevarnost novih različic virusa

Kljub temu pa je Logarjeva posvarila pred nevarnostjo novih različic virusa, predvsem je nevarna južnoafriška različica, pred katero ne ščitita ne prebolela bolezen in ne cepljenje. Pojavljanje teh različic je treba pozorno spremljati, je poudarila, ob bolj razširjenem pojavljanju na določenih mestih pa je treba ukrepati. Po njenih besedah bodo ukrepali tam, kjer se okužba pojavlja, ne po celi državi.

Če se južnoafriška različica razširi med populacijo, tvegamo, da bo spet več pritiska na bolnišnice in večja umrljivost, je pojasnila.

Se bodo že cepljeni morali cepiti ponovno?

Kot je povedala Logarjeva, lahko proizvajalci cepiva prilagodijo novim variantam virusa, za kar po njenih informacijah potrebujejo približno 7 tednov, večjo težavo pa bo predstavljala ponovna distribucija in cepljenje. Tudi tisti, ki so bili cepljeni pred kratkim, bi se najbrž morali cepiti ponovno, da bi bili zaščiteni.

Spremenjen režim na mejah

V strokovni skupini so vladi predlagali spremenjen režim na mejah, vstop v Slovenijo naj bi bil možen le z izpolnjeno anketo oz. formularjem. Režim je podoben, kot so ga poleti uvedli Hrvati.

Preko omenjenega formularja bo vodena evidenca o karanteni, na meji pa se bodo izvajali občasni nadzori, v katerih bodo preverjali, ali so formularji v resnici izpolnjeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 07:22 03.marec 2021.

    Tako bo v ponedeljek . Kako pa v torek ? Kaj če bo JJ slabo spal ?