Slovenija
18720 ogledov

Končno tudi ukrep za s.p.-je, tako jim bodo priskočili na pomoč

Zdravko Počivalšek Saša Despot
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na Twitterju objavil ukrep, s katerim želi država priskočiti na pomoč samozaposlenim in s.p.-jem. A ti že poudarjajo, da to ni dovolj.

Vlada je v interventni zakon vnesla tudi sklep, da se vsem samostojnim podjetnikom in samozaposlenim odloži plačilo socialnih prispevkov za april, maj in junij in sicer za dve leti. 

Na Twitterju, kjer je Počivalšek objavil novico, se je v hipu usulo komentarjev, kjer samostojni podjetniki tarnajo, da jim je promet praktično čez noč povsem usahnil in da odložitev plačila prispevkov ni dovolj.

"Redno zaposlenim 'karanteno' subvencionira država, nam pa tole," je moč prebrati. 

Vlada je sicer sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Tistim, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, morajo banke to obvezno odobriti.

Finančni minister Andrej Šircelj je po današnji seji vlade pojasnil, da gre za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb, sklenjenih z bankami in hranilnicami, za obdobje 12 mesecev.

"Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, samozaposleni in kmetje se bodo lahko z bankami dogovorili za odlog obveznosti za obdobje 12 mesecev," je dejal Šircelj. Kot je pojasnil, se zakon ne nanaša na fizične osebe, določa pa pogoje, kdaj bodo banke in hranilnice to lahko storile.

"Pogoj je, da je družba solventna in da dejansko posluje, da plačuje davke," je pojasnil. Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostilne in restavracije, bodo morale to banke obvezno odložiti, saj jim je bilo onemogočeno pridobivanje prihodkov.

O pogojih odloga se bodo morali posojilojemalci sicer dogovoriti z bankami in hranilnicami. "Banke imajo že zdaj možnost, da posojilo prestrukturirajo, če posojilojemalec zapade v težave, to upoštevajo. Potem se bo naredil nov načrt glede na novo situacijo in bosta obe stranki podpisali nov dokument in se bo posojilo na novo plačevalo," je dejal. Banke vlog ne morejo neutemeljeno zavrniti.

Kreditojemalcu zaradi odloga plačila ne bodo smeli nastati dodatni stroški. Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo lahko stranke podale najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa, zakon pa bo veljal 18 mesecev od prenehanja epidemije. Vlada bo imela, kot je zapisala na spletni strani, možnost, da še pred iztekom tega roka DZ predlaga prenehanje veljavnosti, če se razmere izboljšajo.

O predlogu je vlada obvestila Banko Slovenije, ki po njegovih besedah predlogu ni nasprotovala. "Zakonski predlog tudi ne predvideva državnega poroštva za banke v tem pogledu. Prepričan sem, da je danes likvidnost v bančnem sistemu stabilna in robustna in ta zakon ne bo nikakor vplival na sam finančni sistem in finančno stabilnost v državi," je dejal. Poslovne banke pa po Šircljevih besedah nad ukrepom niso navdušene.

Točnega podatka o tem, koliko podjetij oz. subjektov bo koristilo možnost odloga plačila kredita, Šircelj še nima. Tako tudi nima ocene, kaj bo to pomenilo za banke.

Komentarjev 14
  • Snežinko 11:09 19.marec 2020.

    Hja, kakorkoli že, dejstvo je, da država lahko da samo, če IMA. In če vsem oprosti prispevke in davke bo tudi denar v državno blagajno nehal teči. In z obzirom, da smo supeprezadolženi za 100+ let naprej... zdaj pa sami računajte.

  • mercedesb 11:06 19.marec 2020.

    Vecni Janez in Pocivalsek, za kozlat!

  • fasader56 10:24 19.marec 2020.

    Potem pa pride streznitev in rubež.............