Slovenija
23 ogledov

Konec akcije za vračilo elektrike

(Foto: Janez Zalaznik) Žurnal24 main
Danes zaključek akcije Društva za vračilo preplačane električne energije. Pezdir: To ne pomeni, da se poslavljamo, saj namerava društvo nadaljevati s podobnimi akcijami.

Akcija za vračilo preplačane električne energije, ki je potekala pod taktirko ekonomista Rada Pezdirja, se z današnjim dnem zaključuje. "Zelo smo zadovoljni, akcija je v celoti uspela – celo neverjetno hitro. Dobili smo bitko za pravno državo. Je pa zanimivo, da je končna številka pooblastil, ki smo jih dobili, 70 tisoč. To je dvakratnik potrebnih pooblastil za referendum in jaz sam to dojemam kot ogromen referendum za pravno državo," nam je povedal Pezdir.

"Ne smemo se pustiti interesnim skupinam"
Akcija po njegovem državljanom prinaša naslednje sporočilo: "Nepotrebno je biti apatičen, država je v naših rokah. Nikoli in nikakor se ne smemo pustiti interesnim skupinam. Naš glas šteje, a moramo povedati, da tako nočemo več živeti, ker je bilo 20 let dovolj."

Prvi začel vračati Elektro Celje
Z Elektro Celja so že sporočili, da so odjemalcem z avgustovskimi računi  poračunali večino preplačane elektrike. Kot zadnji bodo vračila prejeli odjemalci, ki tudi sicer račune prejemajo po prvem v mesecu. Računom so priložili obrazložitev vračila in specifikacijo, na podlagi katere bo lahko vsak posameznik sam preveril izračun.

Elektro Celje je tako prvi, ki je obveznost do odjemalcev že izpolnil, vsi distributerji pa so napovedali, da bodo vrnili denar. "Predvsem pa bi želeli poudariti, da je šlo pri vračilu za spoštovanje odločitve sodišča kot posledice kartelnega dogovarjanja in da našim odjemalcem ni bila zaračunana višja cena od tiste, po kateri smo jo distributerji električne energije kupili od proizvajalcev," so ob tem zapisali v družbi. Pezdir je prepričan, da se nihče od distributerjev ne bo upal umakniti, saj so večinoma že začeli izpolnjevati obljubo.

Načrti za prihodnost: Društvo se bo preimenovalo v Društvo za pravno državo. Ena izmed prvih akcij bo verjetno kartelni dogovor bank pri dvigu denarja na bankomatih. Več o načrtih društva bo znano v prihodnjem mesecu.

Društvo ima že nove cilje
Kljub zaključku te uspešne akcije pa za Pezdirja naslednji meseci ne bodo bolj mirni. "Danes bomo napovedali, da bomo stopili še eno stopnico bolj gor. Društvo namerava začeti delati tudi na drugih področjih. Spodbudili bomo ljudi, naj tako kot do zdaj pošiljajo svoje pobude," pravi ekonomist in na vprašanje, čemu se bodo posvetili, odgovarja, da je "teh področij več sto. Moramo se odločiti, katero je tisto, ki pravno najbolj drži – tako kot pri elektriki. Da se ne bomo izgubljali v večletnih pravnih formulacijah."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.