Slovenija
57 ogledov

Konec bo nov začetek

(Foto: Renata Reneja Škrjanec) Žurnal24 main
Blejski otok. Ministrstvo: Sporazum med državo in župnijo Bled je nezakonit. Sledi višje sodišče?
Država izpodbija samo sebe.
Blejski župnik Janez Ferkolj meni, da je sporazum veljaven in pričakuje zavrnitev tožbenega zahtevka.

Kranj. "Sodišče bo izdalo sodno odločbo v enem mesecu, upamo pa na najboljše, da sporazum ne bo ničen in da bo ostal v veljavi," je po včerajšnji obravnavi tožbe kulturnega ministrstva glede razveljavitve sporazuma med državo in župnijo Bled na kranjskem sodišču povedal Marko Zupančič, odvetnik blejske župnije.

Poudaril je, da se bo sodni postopek skoraj zagotovo nadaljeval "na višjem sodišču ali pa še višje". Poravnalni narok med toženo stranko župnijo Bled, ki jo je poleg Zupančiča zastopal še odvetnik Damjan Korošec, in tožečo stranko kulturnim ministrstvom, ki ga je zastopala državna pravobranilka Valerija Šter, včeraj ni bil uspešen, v pol ure pa se je končala tudi obravnava, ki jo je vodila sodnica Janja Roblek. Šterova je predlagala razširitev tožbe z izločitvijo nadškofije Ljubljana, a je sodnica predlog zavrnila. Dokazni postopek je končan, pisna sodna odločba pa bo izdana v 30 dneh.

Blejski otok ima v 45-letnem najemu župnija Bled, o tožbi za razveljavitev sporazuma med državo in župnijo Bled pa bo najverjetneje odločalo višje sodišče.

Podpisan v tajnosti
Spomnimo, da je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti tik pred iztekom mandata podpisal sporazum z župnijo Bled in nadškofijo Ljubljana, po katerem je država župniji otok dala v najem za 45 let, župnija pa je umaknila pritožbo pred evropskim sodiščem za človekove pravice in se odpovedala denacionalizacijski zahtevi po vrnitvi otoka v naravi. Spor med državo in župnijo Bled so lani poskušali rešiti tudi z mediacijo, a je bila ta neuspešna.

Ministrstvo bo vztrajalo pri tožbi, saj meni, da je sporazum nezakonit. "Z njim je bil izigran pravnomočen in na ustavnem sodišču potrjen postopek denacionalizacije, ki je Cerkvi v last vrnil le sakralne objekte. Sporazum je bil podpisan v tajnosti, mimo vseh običajnih vladnih postopkov," so včeraj pojasnili na kulturnem ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.