Slovenija
10128 ogledov

Konec dodatka za delovno aktivnost? To pravi minister!

Delavec Profimedia
Zaostrujejo pogoje za brezposelne.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je pripravilo in tudi že poslalo na vlado paket zakonov, t. i. "mini socialno reformo", katere glavni cilj je po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja ločiti družinsko od socialne politike. 

A kot je danes v poslanskem vprašanju opozoril poslanec stranke Levica Miha Kordiš, naj bi ta reforma poslabšala finančno stanje številnih gospodinjstev, saj predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost in zmanjšanje otroškega dodatka nekaterim družinam. 

Po njegovi oceni ni nesprejemljiva le vsebina zakonov, temveč tudi kratek čas za javno razpravo - ta naj bi bila omejena le na 14 dni. "Ne gre le za manjše popravke zakonodaje, nasprotno, spremembe pomenijo velik poseg v socialne pravice," je dejal Kordiš.

Na boljšem bodo številni dijaki in študenti, zagotavlja Cigler Kralj

Cigler Kralj se je v odgovoru skliceval tudi na nizko stopnjo brezposelnosti, hiter odgovor na krizo, ki jo je prinesla epidemija in na nedaven dvig minimalne plače. "Z našimi štirimi predlogi zakonov zasledujemo cilj postopne ločitve družinske in socialne politike, da bo vsaka bolje ciljana, bolj učinkovita," je zatrdil in pojasnil, da bodo poenostavili številne postopke, razbremenili zaposlene na centrih za socialno delo ter spremenili določbe glede izplačila socialne pomoči.

Po njegovih besedah novi zakoni prinašajo ravno nasprotno od tega, kar je dejal Kordiš. "Po naših analizah bo višji otroški dodatek prejelo 3400 družin, zaradi umika premoženja in vštevanja otroškega dodatka kot dohodka bo na boljšem vsaj osem tisoč dijakov oziroma študentov, višjo štipendijo pa bo prejelo okrog 7100 štipendistov," je zatrdil.

Kordiš je ministra označil za opravilno nesposobnega, reformo pa za "protisocialno"

Omenil je tudi subvencioniranje vrtca in spremembo dodatka za delovno aktivnost iz subvencije v olajšavo. Na tak način bo po njegovi oceni manj možnosti zlorab in "drugačnih interpretacij". Želijo si tudi "motivirati brezposelne, da vstopijo na trg dela in prevzamejo odgovornost za svoje življenje". Iskalcem zaposlitve, ki so v evidenci brezposelnih dlje kot šest mesecev, se bo namreč po novem predlogu lahko ponudilo zaposlitev, ki ustreza dve stopnji nižji izobrazbi od njihove. 

Kordiš je kljub temu ocenil, da je reforma "protisocialna", saj da jemlje revnim in daje bogatim. "Očitno jo je spisal tudi minister, ki je opravilno nesposoben," je dejal in dodal, da socialna reforma ni prav nič "mini" v točki, ki bo prizadela državljane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:30 18.oktober 2021.

    Spet se nekaj brezglavo skupaj meče in dela spremembe, lažne obljube se daje tistim, ki že tako nič nimajo. Vse v imenu volitev. Pokvarjenci. Skrbeli bi za socialno šibkejše v korana najhujši krizi, pa so se stran obračali, takrat je ...prikaži več bilo predaleč do volitev, lahko bi se pozabilo na njihova "dobra" dela. Zdaj, ko pa je že vse v imenu volilnih glasov, jim je pa kar na enkrat mar za revnejše, študente,..

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:24 18.oktober 2021.

    Vsi ti naši politiki naj gredo za najmanj 10 let delat v gospodarstvo,da vidijo kako hudičevo težko je ustvarit tisto od katerega živi javni sektor in predvsem politika . Tako pa samo določajo koliko kateri minister hoče , kje in ...prikaži več kako bi to ustvarilo gospodarstvo jih pa malo boli k....

  • brencl47 16:16 18.oktober 2021.

    Končno korak v pravo smer. Sociala naj bo vezana na socialne razmere, stimulacija za iskanje dela pa nikakor ne sme biti stimulacija za izmikanje delu in izkoriščanju brezposelnosti! Žal pa se pri nas to vse prepogosti izkorišča za izkroriščanje socialnih pravic!