Slovenija
21 ogledov

Konec gotovine, poostren nadzor

Prek spleta stanja na urbani ne morejo preveriti lastniki brezimenske (vrednostn Žurnal24 main
Mestno redarstvo ljubljanske mestne občine poostreno nadzoruje uporabo enotne mestne kartice Urbana na avtobusih mestnega potniškega prometa v občini.

Nadzor bo trajal do konca tedna, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Mestni redarji se bodo pojavljali na najbolj obremenjenih mestnih linijah, kjer bodo opravljali nadzor nad plačilom vožnje, ki je obveznost potnika, v sporočilu poudarjajo na mestni občini.

V Ljubljanskem potniškem prometu so za plačilo voženj po mestu le še v ponedeljek sprejemali gotovino, nato pa so v celoti prešli na plačilo z brezkontaktno kartico Urbana.

Potem ko so z januarjem ukinili žetone, uporabnikom javnega mestnega prevoza kot alternativna možnost ostaja plačilo z Moneto preko mobilnih telefonov.
Mestni redar bo potnika, ki se ob vstopu na avtobus ne bo registriral, na zahtevo ne bo pokazal vozovnice ali povedal številke vozovnice na mobilnem telefonu, kaznoval za prekršek in mu izrekel globo v višini 40 evrov.

Pravno vprašljivo?

V ljubljanskem mestnem odboru SDS menijo, da je "negotovinska Urbana tudi pravno vprašljiva". Nezmožnost plačila z evrsko gotovino kot zakonitim plačilnim sredstvom verjetno izpolnjuje zakonske znake prekrška po zakonu o uvedbi evra, so navedli v sporočilu za javnost.

Dejstvo, da ni omogočeno plačilo z drugim elektronskim denarjem, pa verjetno pomeni tudi poseg v pravila konkurence, v odboru navajajo besede avtorja Janeza Tekavca iz revije Pravna praksa.

Če do nakupa vozovnice pride šele ob odštetju dobroimetja s kartice Urbana, je jasno, da kartica Urbana v primeru plačila enkratnega prevoza ni vozovnica, temveč je plačilno sredstvo, Tekavčeve besede navajajo v odboru.

Ker pride do nakupa vozovnice za posamezno vožnjo dejansko šele z vstopom na avtobus, bi moral prevoznik po določbah zakona o uvedbi evra za plačilo vožnje zagotoviti tudi plačevanje z evrsko gotovino in drugimi plačilnimi sredstvi, so Tekavčevo mnenje še zapisali v odboru.

Župana Zorana Jankovića pozivajo, naj "meščanom omogoči finančno dostopno vožnjo z mestnim prometom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.