Slovenija
15954 ogledov

Konec Janševega načina vladanja: Tako bo po novem, obljublja Golob!

Janez Janša
1/3
Profimedia
Koalicija Gibanja Svobode, SD in Levice želi povrniti integriteto politiki in neodvisnim institucijam. V procese odločanja bo vključena civilna družba in stroka. Zagotovili bodo neodvisnost sodstva, zavzemajo se tudi za decentralizacijo države, so zapisali v usklajenem besedilu koalicijske pogodbe.

Prvaki bodoče koalicije so si v usklajenem besedilu koalicijske pogodbe kot prioriteto zastavili zagotovitev politične stabilnosti in povrnitev zaupanja ter integritete v politike, demokratične institucije ter nosilce oblasti. Sistem oblasti želijo oblikovati tako, da bo sposoben odpravljati politične blokade in krize. V mednarodni skupnosti pa bodo zastopali interese države in ne posameznih strank.

Politični sistem bo jasno odražal politično identiteto strank, ki temeljijo na vrednotah spoštovanja, dialoga, premoščanja razlik na demokratičnih načelih, sposobnost sklepanja kompromisov s širokim vključevanjem raznolikih družbenih deležnikov pri oblikovanju in izvrševanju javnih politik, so zapisali.

Spodbujali bodo politično participacijo mladih, olajšali udeležbo na volitvah in referendumih. Preučili bodo možnosti internetnega glasovanja in digitalizacije volilnih procesov.

Koalicijski partnerji zagovarjajo proporcionalni volilni sistem, ukinitev volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu pri volitvah v DZ. Pri tem zagovarjajo "načelo zadrge" pri vrstnem redu žensk in moških na kandidatnih listah. Želijo si namreč doseči enakost med spoloma v razmerju med nosilci javnih funkcij.

Novice: Ustanovna seja državni zbor, parlament - Robert Golob | Avtor: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora. Anže Petkovšek

Zavzemali se bodo za krepitev neposrednega odločanja ljudi, in sicer tako, da bodo razširili možnost referendumskega odločanja na spremembo ustave, pretehtali omejitev zakonodajnega referenduma in možnosti omejitve kandidiranja in odpoklica voljenih funkcionarjev.

Nadgradili bodo tudi oblike neposrednega sodelovanja občanov v občini, kot obvezne ali spodbujene s finančnimi vzvodi.

Izpostavili so še spoštovanje odločb ustavnega sodišča in spoštovanje vloge neodvisnih institucij. Okrepitev neodvisnosti sodstva bi dosegli tako, da bi predsednik republike prevzel imenovanje sodnikov na predlog sodnega sveta.

Civilno družbo si želijo sistematično vključevati v procese odločanja na vseh ravneh, kar po njihovem mnenju krepi strokovnost in legitimnost sprejetih odločitev. Hkrati želijo v procese načrtovanja javnih politik vključiti stroko. Civilno-družbene organizacije in javnost bodo v procese odločanja vključene z načelom podnebne pravičnosti.

V sodelovanju s civilno družbo bodo odpravili škodljive ukrepe vlade, so zapisali. Uvedli bodo tudi sistem osveščanja in usposabljanja prebivalstva o pravu in državljanskih pravicah, "da se ljudje lahko zoperstavijo poskusom vzpostavljanja avtokracije", so zapisali.

Posebna pozornost varovanju pravice do protesta

Koalicijski trojček med prioritetami na področju pravne države v programskem delu koalicijske pogodbe izpostavlja zagotavljanje neodvisnosti in strokovnosti delovanja institucij in dosledno upoštevanje načela delitve oblasti.

Napovedujejo tudi vzpostavitev sistema za omogočanje poročanja o korupcijskih dejanjih in zaščito žvižgačev v javnem sektorju ter preiskave projektov in investicij, ki so prepletene s sumi korupcije, vključno z nabavo zaščitne opreme v času epidemije covida-19.

Posebno pozornost želijo nameniti varovanju pravice do protesta in javnega izražanja mnenja, ob tem napovedujejo tudi opustitev vseh prekrškovnih in kazenskih postopkov, ki so bili sproženi proti posameznikom zaradi kršitev ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Novice: Golob razkril še eno kandidatko - Robert Golob | Avtor: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora. Anže Petkovšek

Nekaj sprememb se obeta tudi na področju sodstva, vključno s prenovo sodne in tožilske zakonodaje. Med drugim naj bi uvedli enovitega sodnika in enovitega državnega tožilca, posodobili ocenjevanje uspešnosti sodnikov, digitalizirali vse nivoje sodnih postopkov, v upravnih postopkih omogočili odločanje sodnika posameznika, s posodobitvijo postopkov na področju vročanja sodne pošte pa preprečili zavlačevanje sodnih procesov.

Bodoče koalicijske partnerice se zavezujejo tudi k spremembam, ki bodo omogočile zaključevanje postopkov na pritožbeni ravni brez vračanja zadev v ponovno odločanje na nižji stopnji in k posodobitvi instrumenta odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Napovedujejo decentralizacijo, ki jo bodo dosegle z razporeditvijo državnih institucij in njenih organizacijskih enot po območju celotne Slovenije. Prizadevali si bodo za pospešitev vzpostavitve manjšega števila regij v državi, prenovile bodo zakonodajo s področja regionalnega razvoja s ciljem boljšega zagotavljanja javnega interesa. Financiranje občin bodo prilagodile z upoštevanjem njihovih nalog in funkcij, ki jih dejansko opravljajo.

Z decentralizacijo in zagotavljanjem vsem dostopnega in učinkovitega javnega servisa bodo zagotovili poseljenost podeželja. Na demografsko ogrožena obmejna območja in na podeželje bodo usmerjali sredstva EU ter pripravili učinkovite spodbude za gospodarske dejavnosti in odpravili razvojne zaostanke.

Ob tem so napovedali posodobitev Strategije prostorskega razvoja Slovenije. Poskrbeli bodo za učinkovitejše upravljanje s prostorom s poudarkom na najsodobnejših urbanističnih praksah, ki bodo zagotovile kakovostno življenje ob maksimalnem varovanju nepozidane krajine in okolja. Razprava o rabi prostora bo upoštevala podnebne spremembe. Nameravajo tudi pospešiti celovito digitalno evidentiranje vseh stavb in drugih objektov v katastru nepremičnin, urediti medsebojno neusklajene predpise s področja prostorske, gradbene in geodetske zakonodaje.

 
Komentarjev 32
 • eminenca 18:23 15.maj 2022.

  vse se bo kar naenkrat spremenilo, vse bo neodvisno, celo sodstvo, ki do zdaj sploh ni delovalo, zdej bo pa neodvisno, ne morš verjet... vlado so sestavili kot eni prvošolci, očitno bo vsak delal po svoje, najbrž niti ne vedo ...prikaži več kaj bi počeli, razen da bodo zapravili ši tiso malo ugleda države ... za začetek pa revanšistično čiščenje kadrov povsod kjer je možno in očitno ne bodo natsavili "naše" pač pa povsem neodvisne, za začetek bratuška in čarca, dva t.i. "neodvisna" luzerja ... katastrofa

 • hubertfast 23:04 14.maj 2022.

  Janša je mimo, Janša gre kmalu v penzijo, ni ga treba omenjati.

 • Avatar stoychi
  stoychi 22:30 14.maj 2022.

  obetajoče obljube glede na to, da so poslanci in vlada samo lutke globalne mafije pa bomo kmalu videli kaj od tega se bo uresničilo.