Slovenija
14 ogledov

Konec leta okroglih sto milijonov minusa?

ZZZS: Ni res, da na Hrvaškem pregled s PET CT stane 1.400 evrov; stane toliko ko Žurnal24 main
Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS) bo ob nespremenjenih pogojih poslovanja konec leta za 100 milijonov evrov v minusu-

ZZZS je preteklo leto sklenil brez zadolževanja, a so to dosegli z zamikom plačila 63,8 milijona evrov, ki bi jih morali poplačati v letu 2012, na januar 2013. Ob tem generalni direktor ZZZS Samo Fakin poziva k sprejetju sistemskih ukrepov za stabilizacijo poslovanja, sicer se zdravstveni blagajni letos obeta med 80 in 100 milijonov evrov minusa.

Zakon ni učinkoval po pričakovanjih

Fakin pravi, da učinki zakona za uravnoteženje javnih financ v preteklem letu niso prinesli takšnih učinkov, kot je bilo predvideno, in so ocenjeni na 52,8 milijona evrov. Učinki znižanja cen zdravstvenih storitev za tri odstotke pa je v letu 2012 pa so v zdravstveni blagajni znašali 29,9 milijona evrov.

Prenašanje plačila ni ustrezen ukrep

Direktor področja za finance in računovodstvo na ZZZS Janko Štok je danes pojasnil, da so trendi na prihodkovni ravni še vedno negativni. Tako pričakuje, da bodo prihodki zavoda v letošnjem letu glede na prvotno oceno nižji, saj se število brezposelnih povečuje, "svoje pa je naredila tudi pokojninska reforma".

Štok tudi pravi, da zavod s kratkoročnimi ukrepi sicer vzdržuje odhodkovno stran, vendar pa opozarja, da prenašanje plačil na naslednja leta ni ustrezen ukrep za stabilno poslovanje zavoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.