Slovenija
66 ogledov

Konec nagrajevanja

slovenija 29.01.14, invalidski vozicek, nepokretni, Zeljada, Dom starejsih Fuzin Anže Petkovšek
Invalidi. Država ne bo več plačevala zavodom, ki zaposlujejo več invalidov, kot je predpisano.

Vlada je ukinila nagrade za posredne proračunske porabnike, ki zaposlujejo več invalidov, kot predpisuje kvota. Lani je bilo vseh porabnikov 1.291, kvoto pa jih je presegala dobra tretjina. "Z ukinitvijo nagrad za preseganje kvote smo najbolj obremenjenim delodajalcem na tem področju odvzeli še zadnjo možnost kompenzacije zmanjšanja produktivnosti delavcev," menijo na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS), kjer opozarjajo predvsem na težave domov za starejše.

Zmeda pri porabi denarja


Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pojasnjujejo, da je večina posrednih proračunskih porabnikov financirana prek pogodb z ministrstvi ali občinami, ki zagotavljajo sredstva za plače. Nagrada za preseganje kvote zaposlovanja invalidov je po mnenju vlade oblika državne pomoči. "Vsi prejemniki državnih pomoči zaradi zaposlovanja invalidov najprej porabljajo ta sredstva za sofinanciranje plač njihovih invalidov," pravijo na MDDSZ. Tako sredstva porabijo sproti. Če jih ne bi, bi morali po treh letih denar vrniti skupaj z obrestmi. A ker je dvojno financiranje iz javnih sredstev, torej po pogodbi z občino ali ministrstvom in prek nagrade za preseganje kvote, prepovedano, so imeli zavodi po besedah MDDSZ "težave s pravilno porabo sredstev".

Hočejo denar za invalide

"V preteklosti smo že večkrat opozarjali, da so kvote za našo delovno intenzivno dejavnost skrbi za ljudi v težkih zdravstvenih in socialnih stanjih nesprejemljivo visoke, saj preprosto nimamo primernih del, da bi invalide glede na njihove omejitve lahko vključili v proces dela. Žal ugotavljamo, da je velika preobremenjenost osebja tudi razlog, da se v naši dejavnosti pojavlja nadpovprečno veliko delovnih invalidov," pravijo na SSZS. Prepričani so, da pri domovih za starejše dvojno financiranje ne velja: "Domovi za tekoče poslovanje iz proračuna ne dobijo niti evra." Zahtevajo, da država takoj zagotovi pokrivanje stroškov za delavce invalide.

Plačo zaslužijo sami

Na MDDSZ opozarjajo, da domovi za starejše niso bili med večjimi prejemniki nagrad za preseganje kvot. "Sistem financiranja plač delovnih invalidov v domovih starejših občanov ne temelji in ne more temeljiti na nagradi za preseganje kvote. Delovnim invalidom morajo delodajalci zagotoviti ustrezno delo glede na omejitve, navedene v odločbi o priznanju invalidnosti," so prepričani. Na tak način invalidi enakovredno opravljajo delo in zaslužijo plačo, dodajajo na MDDSZ. "Poleg tega ne gre pozabiti, da domove starejših občanov financirata tudi zavoda za zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje – tudi to so javna sredstva," še opozarjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.