Slovenija
127 ogledov

Konec navideznih vpisov

študenti Boštjan Tacol
Enotna evidenca. Študenti ne bodo več mogli vleči statusa v nedogled.

Z novim šolskim letom ne bo več mogoč navidezen vpis študentov na fakultete in višje šole, saj vlada uvaja enotno elektronsko evidenco študentov na javnih in zasebnih šolah, ki naj bi onemogočala zlorabe. Novost je tudi enotna prijava za vpis.

ABC fiktivnega vpisa

Vsakdo se lahko na fakulteto vpiše dvakrat v življenju, kar lahko pomeni zaporedni študij ali pa menjavo smeri med študijem. Fiktivni vpisi pa pomenijo, da se je študent po srednji šoli ali končani fakulteti vpisal na določeno fakulteto, kjer ni obiskoval predavanj in opravljal izpitov. Zato je letnik padel in bil upravičen do ponavljanja.

Po izteku dvoletnega statusa na denimo ljubljanski univerzi se je lahko vpisal na eno izmed višjih šol na drugi univerzi, na primer v Mariboru. Po novih dveh letih statusa bi teoretično s tem lahko nadaljeval na denimo primorski univerzi. To se je dogajalo, ker so evidence vodili različni organi.

Zakaj fiktivni vpis?

Ugodnosti. Študenti so status več let podaljševali predvsem, ker po koncu študija niso dobili služb. Status jim je omogočal delo prek napotnic in vrsto drugih ugodnosti, denimo študentske bone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.