Slovenija
17 ogledov

Konec poostrenega nadzora

Za neuporabo pasu je predpisana globa v višini 120 evrov. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Do danes so policisti opravljali poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov. Neuporaba pasu vas lahko stane 120 evrov – če se seveda omejimo samo na finančno plat.

 

V anketi smo vas spraševali, ali dosledno uporabljate varnostni pas. 87 odstotkov vas je odgovorilo z da, 13 odstotkov pa z ne. V anketi je sodelovalo 426 bralcev.

Od 7. do 13. marca so policisti v sklopu evropsko usklajenega nadzora podrobneje pregledovali uporabo varnostnih pasov. Nadzor je zajemal vse vrste vozil, poudarek pa je bil na prevozih otrok.

Policisti s PU Novo mesto so nadzor izvajali pred tremi dnevi. Pod drobnogled so vzeli 159 udeležencev v prometu, med 101 kršitvijo cestno prometnih predpisov pa so ugotovili tudi 66 kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Kako je videti trk s hitrostjo okoli 50 km/h: na nepripetega človeka, ki tehta 75 kilogramov, pri taki hitrosti pritisne sila 150 G. To je kar 150-kratnik človekove teže oziroma okoli 12 ton. Na človeka, ki je pripet, pa deluje sila do 2,4 tone.

Namen usklajenega nadzora je zmanjšati število mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah. Policisti poleg tega želijo s tovrstnimi akcijami vplivati na zavedanje voznikov in potnikov, da lahko uporaba varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za pripenjanje otrok med prevozom bistveno prispeva k varnosti ter prepreči nepotrebne telesne poškodbe zaradi naglih zaviranj ali prometnih nesreč.

Zgodovina varnostnega pasu
Avgusta 1959 so Švedi patentirali tritočkovni pas, ki še danes velja za enega najpomembnejših izumov v avtomobilskih industriji. Pas so takoj začeli vgrajevati v takrat volvove modele amazon, hitro pa so ga prevzeli tudi drugi proizvajalci.

Po statističnih podatkih bi samo v Evropi letno preživelo sedem tisoč ljudi več, če bi se vozniki in potniki dosledneje pripenjali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.