Slovenija
4 ogledov

Konec poslanske suše

V novomeški volilni enoti je slavila SDS, presenetljivo malo glasov je dobila NS Žurnal24 main
Novo mesto je na tokratnih parlamentarnih volitvah dobilo tri poslanske sedeže, a verjetno le enega v koaliciji. Posavje je en sedež izgubilo.

Dolenjska prestolnica, ki je v prejšnjem mandatu imela le enega poslanca, Ivana Grilla (pa še temu je mesto pripadlo, potem ko je Andrej Vizjak postal minister), se je tokrat razveselila kar treh: Grilla, Silva Mesojedca iz SDS in Francija Keka iz Zaresa. Je pa veselje nekoliko skaljeno ob dejstvu, da bo v koaliciji skoraj zagotovo le Kek, medtem ko bosta Grill in Mesojedec v opoziciji.

 

Projektov ni smiselno rušiti

Prvi Brežičan razočaran. Gospodarski minister Andrej Vizjak ne skriva razočaranja nad splošnim neuspehom stranke in popolnim porazom NSi. Nekoliko razočaran je tudi nad izidom stranke v Krškem. O pogledu na razvoj Posavja zdaj, ko ne bo več v zmagoviti koaliciji, pa pravi: "Posavju smo začrtali dobre gospodarske projekte, ki niso strankarski, ampak razvojni, zato ne vidim razloga, da bi jih kdo rušil."

Morda tudi Muhič?
Novomeški župan Alojz Muhič, ki je kandidiral na listi SD, je sicer v svojem volilnem okraju Novo mesto II dosegel največ glasov, 30,56 odstotka, a ga je znotraj stranke premagala Renata Brunskole, ki je v črnomaljsko-metliškem okraju dosegla 32,65 odstotka glasov. Toda če bi kateri izmed strankarskih kolegov iz šeste volilne enote, torej Brunskoletova, Melita Župevc ali Matjaž Han, poslanske klopi zapustil (na primer postal minister), bi poslanski stolček pripadel tudi Muhiču, ki je v svoji stranki v tej volilni enoti na četrtem mestu.
Muhiča nam včeraj zaradi bolezni ni uspelo dobiti, je pa v nedeljo po objavi izidov dejal, da je zmago SD pričakoval: "Pred nami je veliko dela in upam, da bomo upravičili zaupanje volivcev."  Njegova strankarska kolegica, sicer tudi novinka med poslanskimi kandidati, Renata Brunskole, ki je v Beli krajini gladko slavila, se je včeraj tega tudi odkrito veselila: "Glede na odzive na terenu ob moji kandidaturi sem potihoma pričakovala, da mi bo uspelo. Prvo, za kar si bom v Ljubljani prizadevala, bo dobra cestna povezava z Belo krajino, kajti le ta nam lahko prinese razvoj."

Posavje z enim manj
Medtem ko so Posavci na prejšnjih volitvah dobili tri poslance, sta jim tokrat pripadla le dva stolčka: Andrej Vizjak iz SDS, ki je kandidiral v Brežicah in Sevnici, ter po vsej verjetnosti krški župan Franc Bogovič, ki je kandidiral na listi SLS in SMS. Bogoviču sicer za vrat močno diha sevniški kandidat iste stranke Zvone Košmerl. Direktor sevniške občinske uprave je zbral presenetljivo veliko glasov in se v sevniški občini uvrstil takoj za Vizjakom. Po razpoložljivih podatkih je včeraj dopoldne za Bogovičem zaostajal le še za 0,36 odstotka.
"Pričakoval sem, da se bo v naši stranki boj bíl med Fabjanom, Košmerlom in mano," pravi Franci Bogovič. "Vesel sem, da smo prav mi trije dosegli najvišji volilni izid v stranki. To pomeni, da volivci niso volili le stranke, ampak so v meni prepoznali človeka, ki je že veliko naredil za kraj in pokrajino," dodaja Bogovič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.