Slovenija
16 ogledov

Konec poslanstva za sondo Phoenix

Kontrolorji ne morejo stopiti v stik s sondo že od drugega novembra. Žurnal24 main
Prah in neurje na Marsu sta pripeljala poslanstvo sonde Phoenix do konca. To je včeraj potrdila tudi Nasa.
"Operacijo smo ustavili in na tej točki razglasili konec misije," je povedal Barry Goldstein, vodja projekta. Kontrolorji naj bi nazadnje stopili v stik z vozilom drugega novembra. Kljub nenehnim prizadevanjem, da bi s pomočjo Nasinih satelitov ponovno vzpostavili stik z vesoljskim vozilom, pa jim to do sedaj ni uspelo. "Nenehno vklapljamo radio in skušamo doseči Phoenix, toda v tem trenutku nihče v ekipi ne pričakuje, da se bo kaj zgodilo," je povedal Goldstein. "Kljub vsemu upamo, da nas bo Phoenix presenetil in da ga bomo dosegli," je dodal.

Na začetku projetka ni nihče pričakoval, da bo Phoenix preživel zimo na Marsu, saj naj bi bilo to ob takšnih vremenskih razmerah skoraj nemogoče. Lokacija, kjer naj bi se sonda trenutno nahajala, je bila obetavna za iskanje različnih organskih kemikalij, ki bi kazale na morebiten razvoj življenja.

Prah je na površini Marsa zameglil sončno svetlobo, noči pa so postajale vse daljše in s tem je drastično padala tudi temperatura. Neugodni vremenski pojavi so povzročili neodzivanje sonde, ki jo bosta sneg in polarni led sčasoma začela zajemati. V Nasi optimistično upajo, da bodo kljub vsemu poskušali aktivirati Phoenix po spomladanski otoplitvi. Aktivacijo bodo poskušali izvesti čim bolj previdno, saj obstaja zelo majhna verjetnost, da bi bila takšna prizadevanja uspešna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.