Slovenija
15 ogledov

Konec razlik med spoloma

doba sola ljudje1 Žurnal24 main
Evropsko sodišče v Luksemburgu je razsodilo, da morajo zavarovalnice do 22. decembra 2012 odpraviti razlike v višini zavarovalniških premij in rentah med moškimi in ženskami.

Evropsko sodišče v Luksemburgu je razsodilo, da morajo zavarovalnice do 22. decembra 2012 odpraviti razlike v višini zavarovalniških premij in rentah med moškimi in ženskami.

"Upoštevanje spola kot dejavnik izračuna za zavarovalniško premijo pomeni diskriminacijo," so v izjavi za javnost dejali na luksemburškem sodišču.

Sodišče je sicer že pred časom presodilo, da je odprava diskriminacije med spoloma eno od temeljnih načel Unije, zato je pri zavarovalnih premijah odločila, da razen pri določenih izjemah spol ne sme vplivati na višino premije.

Direktiva pa ni jasno določala, do kdaj so lahko izjeme, ki morajo temeljiti na statističnih podatkih, dovoljene. Po oceni sodišča tako obstaja tveganje, da bo zakonodaja EU za nedoločen čas dovoljevala izjemo od načela nediskriminacije po spolu, zato je presodilo, da bi uporaba izjeme po direktivi brez časovne omejitve škodila uveljavljanju načela enake obravnave.

Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Mirko Kaluža je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal, da je tudi v Sloveniji ta praksa obstajala in da je združenje skupaj z evropskimi partnerji sodelovalo pri obrambi upravičenosti dosedanje prakse.

V odzivu na odločitev sodišča je dejal, da je bila bolj ali manj pričakovana in da se bodo v slovenskih zavarovalnicah prilagodili in spremenili svoje izračune.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.