Slovenija
68909 ogledov

Konec skrivalnic, Furs bo dobil vse te podatke

ženska telefon računalnik Profimedia
Slovenski operaterji digitalnih platform, preko katerih ponudniki prodajajo svoje blago ali storitve tretjim osebam, morajo do konca januarja sporočiti podatke Finančni upravi.

Čas za poročanj o podatkih o prodajah v letu 2023 imajo operaterji digitalnih platform v Sloveniji do 31. januarja 2024. Obveznost poročanja za operaterje platform je Evropska unija uvedla z Direktivo Sveta (EU) 2021/514. Določbe omenjene direktive so bile v slovenski pravni red prenesene decembra 2022 z novelo Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2N) in so zajete v III.Č poglavju četrtega dela Zakona o davčnem postopku.

Kdo je zavezan za poročanje podatkov? Finančni upravi mora poročati operater platforme, ki omogoča drugim prodajalcem, da preko platforme uporabnikom ponujajo določene storitve ali blago (osebne storitve, najem nepremičnin, najem kateregakoli prevoznega sredstva ali prodaja blaga) za nadomestilo. Podatke mora poročati operater platforme, ki je rezident za davčne namene v RS oziroma je ustanovljen, se upravlja ali ima stalno poslovno enoto v RS in ni kvalificiran operater platforme zunaj Evropske unije (EU). Če operater platforme izpolnjuje pogoje za poročanje v različnih državah članicah EU, lahko sam izbere državo članico, v kateri bo poročal, vendar mora o tem obvestiti vse države članice, v katerih izpolnjuje pogoje.

Kadar prodajalec preko svoje spletne strani prodaja svoje izdelke ali storitve, ni zavezan za poročanje podatkov, pojasnjujejo.

Da bi se operaterji platform, zavezani poročanju v RS, lažje prepoznali, je Furs pripravil poseben Vprašalnik za samoopredelitev.

Finančna uprava je za dodatne informacije odprla elektronski naslov dac7.fu@gov.si.

Podatke bo treba oddati prek eDavkov

Podatke bodo operaterji platform sporočali v elektronski obliki preko ZBS B2B kanala v sistem eDavki. Oddaja sporočila bo mogoča v prvi polovici meseca januarja 2024.

Finančni upravi je treba sporočiti identifikacijske podatke o prodajalcih, podatke o prejetih nadomestilih, odtegnjenih provizijah, pristojbinah in davkih, podatke o številu opravljenih dejavnostih, podatke o finančnih računih, na katere je bilo nadomestilo nakazano, v primeru oddajanje nepremičnin v najem pa za vsako nepremičnino še podatek o vrsti, naslovu in identifikaciji nepremičnine ter številu dni najema.

Finančna uprava poziva operaterje platform, da do konca leta 2023 dokončajo postopke dolžne skrbnosti ter se pripravijo na poročanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • bojan88 08:11 08.december 2023.

  Tako kot EKS - energetski koncept Slovenije tudi MVN - množično vrednotenje nepremičnin uspešno minirajo vsi, ki bi s tem izgubili profit in zaslužek. Zakaj na AC - avtocestah ni sekcijskega merjenja hitrosti? Zato...

 • sandi76 19:55 07.december 2023.

  Vsak lastnik nepremičnine je že plačal vse davke in je upravičen, da prosto razpolaga s to nepremičnino ! Če mu pač ne paše oddajati zaradi prevelikih zaščit najemnikov, je pač to njegova odločitev, ne pa odločitev države !

 • Avatar Leon
  Leon 18:09 07.december 2023.

  Kdaj bodo uvedli davek ne nepremicnine ? Vsaka druga in več mora biti ustrezno obdavčena potem ne bo praznih stanovanj.