Slovenija
28 ogledov

Konec slovenskega bejbi buma

Po oceni Majde Černič Istenič bo število porodov v naslednjih letih padajoče. (F Žurnal24 main
"V prihodnjih letih lahko pričakujemo znatno zmanjšanje števila živorojenih v Sloveniji," je povedal demograf Janez Malačič.

Taka gibanja bodo po njegovih besedah posledica obstoječe starostne strukture prebivalstva.

Z njim se je strinjala tudi sociologinja Majda Černič Istenič: "Generacija žensk, ki zdaj rojeva, se je pokazala kot zelo močna, naslednje generacije pa so že manj številčne." V obdobju naslednjih petih let zato pričakuje ponoven upad števila rojstev.

Leto 2010 kot lansko
Po neuradnih podatkih inštituta za varovanje zdravja je bilo v Sloveniji lani 21.484 porodov. To je nekoliko manj kot leto prej, kar pomeni prvi padec števila porodov od leta 2003 dalje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Število se je večalo predvsem zaradi odlaganja rojstev pri več generacijah, zlasti v obdobju med letoma 1995 in 2005,"
je ocenil Malačič. Gibanja v letu 2010 bodo po njegovi oceni zelo podobna lanskim, kar pomeni, da bo število lahko nekoliko manjše ali večje.

Gospodarska kriza po mnenju Majde Černič Istenič na konec naraščajočega števila rojstev ni vplivala. "V zadnjih letih se položaj mladih ni kaj dosti spremenil, niti pred krizo niti zdaj," je dejala.

Število porodov po njenih navedbah v Sloveniji ni posledica zunanjih dejavnikov, pač pa strukture prebivalstva.

Manjše generacije
"Ne smemo pozabiti, da je zdajšnje število rojstev še zmeraj prenizko in ne zagotavlja dolgoročno nemotenega obnavljanja prebivalstva," je opozoril Malačič. Za tem obnavljanjem po njegovih navedbah zaostajamo za okrog 30 ali celo 40 odstotkov.

"Postopoma prihajamo tudi v obdobje, ko bodo na rodnost začele vplivati vse manjše generacije, rojene po letu 1980," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.