Slovenija
22 ogledov

Konec šole za nov začetek

Učbeniki Žurnal24 main
Minister Lukšič. Tuji jeziki, ocenjevanje in preverjanje znanja v medresorskem usklajevanju, bela knjiga nared konec meseca. Učbeniki. Starši, pozor: preverjajte cene!

“Fajn je, da zaključijo to, kar imajo v programih, da se učitelji z otroci pogovarjajo o tem, kaj so se naučili, in preverijo, ali so njihove metode koga pritegnile ali ne,” ob izteku pouka v slovenskih osnovnih in srednjih šolah svetuje minister za šolstvo Igor Lukšič.

Ključno: ocene v tretjem

Novela zakona o osnovni šoli je v medresorskem usklajevanju. Ker so izločili tisto, čemur je javnost nasprotovala – uvedbi obvezne šesturne prisotnosti že za najmlajše –, Lukšič pričakuje, da bo šla zadeva “le naprej”.

Sam med ključnimi spremembami izpostavlja premik številčnega ocenjevanja v 3. razred (zdaj v 4. razredu) in tuje jezike, ki bi jih začeli poučevati že v 2. razredu, drugi obvezni tuji jezik v zadnji triadi pa bi ukinili.

Ključne novosti zakona, ki imajo tudi finančne posledice, bodo – če bo novela sprejeta – nastopile s šolskim letom 2013/14.

Bela knjiga čez dva tedna

Zimske počitnice ostajajo enotne, saj so se nekateri strahovi izkazali za prazne. Plače zaposlenih v vrtcih bodo še naprej financirale občine in ne šolsko ministrstvo, kot je bilo predlagano. Spremembe ni bilo – tako Lukšič – zaradi pogostih menjav okoljskih ministrov, saj bi takšen predlog moralo vložiti okoljsko ministrstvo. Lukšič napoveduje, da bi morala biti bela knjiga o vzgoji in izobraževanju Janeza Krekadejansko nared konec junija”.

Z mislimi na nov začetek

Konec leta je tudi čas, ko starši že nakupujejo učna gradiva za prihodnje šolsko leto, saj jim založbe ponujajo ugodnosti pri takojšnjem nakupu. Toda pozor – primer bralke, ki nas je opozorila na nepravilnosti v označevanju cen v eni od poslovalnic Mladinske knjige, dokazuje, da večji popust ne pomeni nujno tudi cenejšega izdelka.

Starši, preverite cene

Cena, odtisnjena na delovnem zvezku, je nižja od znižane cene na računu,” je ogorčena bralka, ki je prepričana, da bi morala biti osnova za popust označena cena. Njeno domnevo potrjuje odgovor glavne tržne inšpektorice Andrejke Grlić, ki pravi, da “mora podjetje za ponujano blago ceno vidno označiti in jo tudi upoštevati”.

Bralki je prodajalka izdala potrdilo, da se cena v sistemu ne ujema s ceno, označeno na delovnem zvezku, in ji hkrati pojasnila, da so se cene učnih gradiv zvišale že 1. marca.

Cene tudi primerjajte

Znanka, ki je delovne zvezke že kupila v DZS, je povedala, da tam veljajo cene, odtisnjene na izdelku. Torej če je izdelek iz stare naklade, je cenejši kot izdelki iz nove, cena ni prelepljena z novo,” pove bralka.

Grlićeva pa pojasni: “Cene učbenikov, ki niso edini za določen predmet v letniku ali programu, določijo založniki prosto v skladu s ponudbo in povpraševanjem, prav tako cene delovnih zvezkov.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.